Mainos

Ruotsin vankikarkurit yhä vapaalla jalalla

Kolme naamioitua miestä peruutti autolla Norrtäljen vankilan portin läpi ja otti karkurit mukaansa.

Norrtäljen vankilasta Ruotsissa eilen karanneet kolme vankia ovat yhä vapaalla jalalla. Karkureiden jäljiltä löydettiin aamulla jo toinen pakoauto. Norrtäljeläisen golfklubin alueelta löydetty auto viittaa siihen, että kolmikko apureineen piileskelee yhä lähiseudulla.

Pakoon pääsivät 34-vuotias Peter Bottany, 26-vuotias Mårten Tammiharju ja 21-vuotias Tony Palmroth. Bottany kärsi 12 vuoden tuomiota murhan suunnittelusta, törkeästä huumausainerikoksesta ja laittoman aseen hallussapidosta. Tammiharjulla on kuuden vuoden ja yhdeksän kuukauden tuomio murhayrityksestä, Palmrothilla neljän vuoden ja kahden kuukauden tuomio törkeästä ryöstöstä.

Paon johdosta on annettu valtakunnallinen hälytys, ja myös naapurimaille on tiedotettu asiasta. Vankijärjestön puheenjohtajana toimiva Bottany kirjoitti kolmen muun vangin kanssa Dagens Nyheter -lehden yleisönosastoon viime viikolla mielipidekirjoituksen, jossa varoitettiin tiukemman vartioinnin ja ankarampien toimien tekevän vankiloiden ilmapiiristä "entistä epäinhimillisemmän".

Kyseessä on jo toinen kerta lyhyen ajan sisään, kun Ruotsissa tapahtuu vankilapako. Poliisimurhaaja Tony Olsson ja kolme muuta vankia karkasi Hallin vankilasta noin viikko sitten.

Ennenkin turvallisuuspulmia

Norrtäljen vankila kuluu Ruotsin luokituksessa toiseksi korkeimpaan turvallisuusluokkaan. Tarkimmin vartioituja ovat Hallin, Tidaholmin ja Kumlan vankilat.

Norrtäljessä on Dagens Nyheter -lehden mukaan aiemmin havaittu pahoja turvallisuuspuutteita. Asian vahvistaa myös vankilan apulaisjohtaja Anders Ekström.

Heinäkuussa yksi Norrtäljen vangeista onnistui pakenemaan lääkärissäkäynnin aikana. Kaksi miestä nappasi miehen mukaansa kun tätä oltiin kuljettamassa sisään sairaalaan.

Maaliskuussa taas kaksi aseistettua miestä yritti vapauttaa vankeja. Miehet saatiin kuitenkin kiinni ennen kuin he ehtivät sisään vankilaan.

Vankilassa on ollut myös suuria ongelmia salakuljetettujen matkapuhelinten kanssa. Kahden viime kuukauden aikana henkilökunta on takavarikoinut vangeilta yli 30 puhelinta. Ekströmin mukaan huumeista on myös paljon harmia.

Oikeusministeri lupaa uuden turvavankilan

Toistuvien vankilapakojen myötä ahtaalle joutunut Ruotsin oikeusministeri Thomas Bodström lupaa, että maahan rakennetaan aivan uusi erikoisturvallinen vankila. Ministerin mukaan laitos on tarkoitettu "asiakaskunnalle, joka ei ole valmis sopeutumaan takaisin yhteiskuntaan". Uuden vankilan sijoituspaikasta ei ole vielä tietoa.

Bodström esitteli tänään myös muita toimia karkaamisten estämiseksi. Esimerkkinä hän mainitsi poliisin partioinnin lisäämisen vankiloiden läheisyydessä sekä tehokkaamman yhteistyön poliisin ja vankeinhoitolaitoksen kesken.

Bodström keskusteli vankilatilanteesta tänään Ruotsin vankeinhoitolaitoksen pääjohtajan Lena Häll Erikssonin kanssa. Vankeinhoitolaitokseen on päätetty perustaa sisäinen seurantaryhmä, joka raportoi vankiloiden turvallisuustilanteen kehittymisestä viikoittain. Vaatimukset erostaan oikeusministeri Bodström torjui.

(MTV3-STT-TT)

(Kymmenen uutiset 05.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.