Mainos

Ruotsin vankikarkureista yksi kiinni

Ruotsin poliisi on saanut kiinni yhden neljästä vankikarkurista. Poliisi epäilee, että joku vankilan henkilökuntaan kuuluva olisi avustanut karkureita.

Uutistoimisto TT:n mukaan mies otettiin kiinni lähellä nelikon pakoauton löytöpaikkaa.

Neljä vankia pakeni viime yönä Hallin vankilasta Södertäljestä. Vankikarkurien pakoauto löydettiin aiemmin tänään vähän matkan päästä Hallin vankilasta.

Yksi vankilasta paenneista oli Malexanderissa vuonna 1999 tapahtuneista poliisimurhista elinkautiseen tuomittu Tony Olsson. Muut kaksi vielä pakosalla olevaa vankia kärsivät 3-12 vuoden tuomioita ryöstöistä sekä väkivalta- ja huumerikoksista.

- Koko maata koskeva hälytys on tehty ja Tukholman poliisi hoitaa toistaiseksi etsintöjä. Olemme koonneet niin paljon ihmisiä kuin loma-aikana on mahdollista, ja saamme kyllä tarvittaessa lisävoimia, sanoi poliisin edustaja Karin Solberg.

Jo yöllä Södertäljen alueelle asetettiin tiesulkuja ja lähitienoita kammattiin helikopterien, veneiden ja koirapartioiden voimin. Karkureista tehtiin myös Pohjoismaita ja koko Eurooppaa koskeva etsintäkuulutus.

Etsinnät alkoivat heti

Poliisin mukaan vankilan vartiokeskus sai avunpyynnön vangilta noin kello 23.45. Kun kaksi naisvartijaa meni tarkistamaan avunpyyntöä, Tony Olsson uhkasi vartijoita pistoolilla ja pakotti nämä luovuttamaan avainnippunsa. Olsson vapautti kolme kumppaniaan. Yksi vartija suljettiin selliin ja toinen otettiin panttivangiksi.

Poliisin mukaan pakenijat ampuivat vankilasta poistuessaan muutamia laukauksia, mutta kukaan ei haavoittunut. Vankilan porttien ulkopuolella pakenijoita odotti pakoauto, jossa olleilla henkilöillä oli ainakin yksi automaattiase.

Pakoautona oli punainen Saab 9000, joka löytyi myöhemmin vain vähän matkan päästä Hallin vankilasta. Poliisilla ei ole selkeitä johtolankoja karkurien pakotiestä.

- Tiedämme ainoastaan sen, että he ovat ajaneet itään päin. Sen jälkeen jäljet ovat kadonneet, sanoi Tukholman poliisin tiedottaja Björn Pihlblad Ruotsin radiolle.

Vaarallisia yleisölle

Tukholman poliisi on varoittanut, että miehistä saattaa olla vaaraa myös sivullisille. Aseistetut miehet eivät ole aiemminkaan kaihtaneet ampua esimerkiksi poliiseja.

Vangit suorittivat pakonsa ilmeisesti yhden tai kahden pistoolin sekä automaattiaseen avustuksella. Poliiseilla ei ole vielä tietoa, mistä vangit olivat saaneet aseet käsiinsä. Tukholman poliisin mukaan vankilan muita vankeja on kuulusteltu tapahtumien johdosta.

Myös Suomen poliisi sai tiedon paosta heti yöllä. Poliisi jakoi karkureiden henkilötiedot ja tuntomerkit kaikille rajavartioasemille. Päivän mittaan Ruotsista toimitettiin lisää tuntomerkkejä ja valokuvia.

Iltapäivään mennessä Suomen viranomaisille ei ollut kantautunut vihjeitä siitä, että karkurit olisivat pyrkimässä tänne. Keskusrikospoliisin mukaan Olssonilla tai muilla paenneilla ei myöskään tiedetä olevan Suomessa tuttavia tai muita siteitä.

- Pidämme siksi varsin epätodennäköisenä, että he suuntaisivat tänne päin, rikoskomisario Seija Havukainen keskusrikospoliisin viestiliikennekeskuksesta sanoi.

Oppositio: Oikeusministerin erottava

Ruotsin oppositio on vaatinut oikeusministeri Thomas Bodströmiä eroamaan viimeöisen vankilapaon takia.

Maltillisen kokoomuksen johtajan Fredrik Reinfeldin mielestä oikeusministerin pitäisi nyt kantaa vastuunsa.

Henkilökuntaa epäillään avunannosta

Ruotsin poliisi epäilee, että joku Hallin vankilan työntekijä on avustanut neljän vaarallisen vangin pako-operaatiota.

Vankilan päivystävän johtajan, turvallisuustarkastaja Mats Ehnin mukaan poliisi kuulusteli tänään vankilan työntekijöitä selvittääkseen sen, antoiko joku heistä avaimet poliisimurhista elinkautiseen tuomitulle Tony Olssonille.

Ehnin mukaan poliisi uskoo, että joku antoi avaimet Olssonille, jotta tämä pääsi ulos eritysosastolla sijaitsevasta sellistään. Eristysosaston sellinovia ei saa auki sisältä käsin.

- Tämä on katastrofi. Joku, jolla on pääsy avaimiin, on avannut oven Tony Olssonille, Ehn sanoi uutistoimisto TT:lle.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.