Ruotsin valtiopäivillä työttömyyskeskustelu

Ruotsin valtiopäivät kokoontui tänään erityisistuntoon maan huonontuneen työllisyystilanteen vuoksi. Ruotsin pääministeri Göran Persson sai kaikilta puolueilta kannatusta ilmoittaessaan, että hän uskoo työttömyyden vastaiseen taisteluun. Kamppailun keinoista puolueet sen sijaan olivat hyvinkin erimielisiä. Samaan aikaan kun valtiopäivillä keskusteltiin asiasta, Ruotsin tilastokeskus esitti heinäkuun työttömyysluvut.

Avoin työttömyys, jonka Persson on luvannut puolittaa vuoteen 2000 mennessä, on noussut touko-heinäkuussa 7,1 prosentista 8,4 prosenttiin. Ruotsin kansanpuolueen Lars Leijonborg ilmoittikin keskustelun aikana, ettei hän usko tilanteen pikaiseen paranemiseen. -Hallituksen taistelu työttömyyttä vastaan on epäonnistunut täysin, sanoi Leijonborg. Hänen puoluetoverinsa, aiemmin valtiovarainministerinä toiminut Anne Wibble sanoi, että mikäli työttömyys aiotaan puolittaa, joka viikko olisi luotava yli 2000 uutta työpaikkaa.

Valtiopäivien kesäkeskustelu syntyi, kun sosialidemokraatit eivät aikoneet tehdä kesän aikana uusia esityksiä työttömyyden hoitamiseksi. Sosialidemokraatit ja keskusta esittivät tänään työllisyysohjelman, jonka valtiopäivät löi lukkoon vielä samana päivänä.

Keskustelussa ohjelmaa puolustivat Perssonin lisäksi valtiovarainministeri Erik Åsbrink ja keskustaryhmän puheenjohtaja Per-Ola Eriksson, joka arvosteli muita puolueita. -Kokoomus, kansanpuolue ja kristillisdemokraatit tekevät suuren numeron yhdestä veronkevennyksestä, jonka he ovat saaneet läpi, mutta puhuvat paljon vähemmän aikeistaan korottaa rajusti ruoan arvonlisäveroa ja pienentää yritystukea, sanoi Eriksson. Kokoomuksen Lars Tobisson arvosteli hallitusta siitä, ettei se pyri vapauttamaan työmarkkinoita ja luomaan sitä kautta uusia työpaikkoja. Persson ilmoitti, ettei hän usko työmarkkinoiden vapauttamisen parantavan työllisyystilannetta.

Hallituksen ohjelma

Ruotsin hallitus ja valtiopäivät aikovat puolittaa työttömyyden vuoteen 2000 mennessä mm. nostamalla veroja ja pienentämällä työttömyydestä aiheutuvia kuluja. Veroista nousevat mm. auto- ja tupakkaverot. Tämän lisäksi hallitus aloittaa mm. kolmen miljardin kruunun projektin, jolla on tarkoitus kehittää Itämeren alueen yhteistyötä.

Koulutuspaikkoja on tarkoitus luoda lisää jopa 100 000 ja korkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään 30 000:lla lähivuosina. Lisäksi työnhakijoille pyritään luomaan yksilöllinen työllistymissuunnitelma ja työtä on määrä järjestää kaikille yli kaksi vuotta työttöminä olleille yli 55-vuotiaille. Työttömyysturvasta on tarkoitus tehdä vain tilapäinen toimeentulon turva ja sen kesto on aiotaan rajoittaa kolmeen tai neljään vuoteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat