Mainos

Ruotsin valtiopäivät pui Nato-kantaansa

Ruotsin valtiopäivillä käytyä turvallisuuspoliittista keskustelua ryyditettiin tänään Suomen puolustusministerin Jan-Erik Enestamin puheilla, joiden mukaan Suomi kulkee kohti Nato-jäsenyyttä. Ruotsin oikeisto-oppositio pelkää nyt Ruotsin jäävän Pohjolassa ainoaksi Naton ulkopuoliseksi maaksi.

Oikeisto-oppositio alkoi puhua Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta heti kun ulkoministeri Anna Lindh oli esitellyt uuden turvallisuuspoliittisen doktriinin, jonka mukaan Ruotsi ei enää automaattisesti ole puolueeton maa. Myös Ruotsin uusi oppi perustuu sotilalliseen liittoutumattomuuteen, mutta oppositiojohtajan mielestä Nato-jäsenyys on luonnollinen seuraava askel. Perusteluna on muun muassa Suomen eteneminen kohti Nato-jäsenyyttä.

- Suomen puolustusministeri sanoi puheessaan viime viikolla, että Suomi kulkee nyt Nato-jäsenyyden suuntaan. Ruotsi voi siten jäädä muutamassa vuodessa eristyksiin Pohjolan ainoana maana, joka on transatlantisen puolustusyhteisön ulkopuolella, sanoi Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Bo Lundgren.

Myös pienen kansanpuolueen johto muistutti Ruotsin valtiopäiviä Enestamin Tukholmaan tuomista terveisistä.

- Kuten kuulimme täällä aikaisemmin tänään, oli Suomen puolustusministeri Tukholmassa viime viikolla ja totesi, että älkää olko niin varmoja siitä, että Suomi odottaa Ruotsia oman Nato-jäsenyytensä kanssa, totesi kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Lejonborg.

Vaikka oppositio naapurimaan valtiopäivillä puhuu Suomesta Natoa kohti kulkevana maana, Ruotsin hallituksessa Enestamin puheita ei ole tulkittu Suomen viralliseksi linjaksi.

- Bo Lundgren on ymmärtänyt Suomen puolustusministeriä niin, että Suomi on matkalla Natoon. Kyllähän minä tiedän, että Suomen puolustusministeri kuuluu puolueeseen, joka haluaa Naton jäsenyyttä. Sen hän on sanonut monta kertaa, eikä siinä minusta ole mitään uutta. Minulle on tärkeä koko Suomen hallituksen kanta, eikä siitä ymmärtääkseni ole kysymys, ulkoministeri Lindh kertoi näkemyksestään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.