Mainos

Ruotsin vaaliurkintaskandaali paisuu

Kansanpuolueen nuorisojärjestön lehdistösihteeri sai potkut tunnustettuaan tunkeutuneensa sosiaalidemokraattien sisäiseen tietoverkkoon. Tänään hyllytettiin puolueen lehdistöpäällikkö, ja muunkin puoluejohdon epäillään tienneen asiasta pitkään.

Sosiaalidemokraatteihin kohdistunut urkintaskandaali leimaa nyt Ruotsin vaalitaistelua. Poliisi tutkii asiaa, sosiaalidemokraatit puhkuvat kiukkua ja tietomurrosta kiinni jääneen kansanpuolueen johto on kauhuissaan.

Poliisi ilmoitti tänään epäilevänsä kansanpuolueen lehdistöpäällikköä Niki Westerbergiä yllytyksestä tietomurtoon. Puolue vapautti hänet tilapäisesti tehtävistään.

Kansanpuolueen puoluesihteeri Johan Jakobsson tiesi jo maaliskuussa, että puolueella oli käytössään käyttäjätunnuksia sosiaalidemokraattien sisäiseen tietoverkkoon. Hän kielsi tuolloin nuorisoliiton lehdistösihteeriä Per Jodeniusta käyttämästä tunnuksia.

Jodenius tunnusti tietomurron maanantaina ja sai sen jälkeen potkut. Hän kävi demareiden verkossa kymmeniä kertoja marraskuun ja maaliskuun välillä.

Myrskyn silmässä oleva kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Leijonborg vakuuttaa edelleen syyttömyyttään.

- En tiedä mitä muut puolueessa ovat tienneet, mutta minä en ole tiennyt mitään, Leijonborg sanoi Ruotsin radiolle.

Myös kansanpuolueen nuorisoliiton pääsihteeri Nina Larsson ja puheenjohtaja Fredrik Malm sanovat, etteivät he ole osallistuneet tietomurtoon.

Sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Marita Ulvskog vaati kansanpuolueen puoluesihteeriä Johan Jakobssonia eroamaan.

- Hän ei edes soittanut ja kertonut asiasta minulle. Minun silmissäni hän on rikoskumppani. Vaalityömme on kärsinyt tästä. Emme ole pystyneet ohjaamaan vaalikamppailuamme, kun vastustajatkin ovat olleet tietoisia suunnitelmistamme, Ulvskog valittelee.

Demarien puoluejohdon pohdittua jupakkaa puhelinkokouksessa puoluejohtaja Göran Persson sanoi olevansa järkyttynyt ja kiukkuinen tapahtuneesta.

Myös kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldt paheksui kansanpuolueen käyttämiä menetelmiä ja arveli, että jupakka tunkee varsinaiset poliittiset kysymykset taustalle juuri vaalien edellä. Tämä voi laskea myös äänestysprosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.