Mainos

Ruotsin vaalitulos saattaa selvitä vasta keskiviikkona

Ruotsalaiset äänestävät tänään vaaleissa, joista povattiin äärimmäisen tiukkoja. Joidenkin ennakkoarvioiden mukaan lopullinen tulos saattaa selvitä vasta keskiviikkona, kun kaikki ennakkoäänetkin on saatu laskettua.

-Niistä liki 32 000 äänestä, jotka on annettu ennakkoon ulkomailla, lasketaan 7 800 sunnuntaina ja loput keskiviikkona, kertoi Vivian Nilsson Ruotsin keskusvaalilautakunnasta.

Myöskään kaikkia Ruotsissa ennakkoon annettuja ääniä ei välttämättä ehditä laskea tänään. Tämä johtuu siitä, että keskusvaalilautakunta ei ehdi saada kaikkia äänestyslippuja ajoissa haltuunsa. Nilssonin mukaan tällaisia ääniä on normaalisti 40 000 - 70 000. Kaikkien äänien pitäisi kuitenkin olla mukana lopullisessa laskennassa keskiviikkona.

Ennakkoon oli tämän vuoden vaaleissa äänestänyt perjantaihin mennessä 1,47 miljoonaa ihmistä, mikä on 3,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 1998 vaaleissa. Lopullisesti ennakkoon äänestäneiden määrä selvinnee ensi viikon alussa.

Neljän prosentin äänikynnys

Ruotsin valtiopäivävaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Äänioikeutettuja on tämän vuoden vaaleissa 6,7 miljoonaa. He valitsevat valtiopäiville 349 kansanedustajaa.

Maa on jaettu 29 vaalipiiriin, joista Tukholman lääni on suurin (38 edustajapaikkaa) ja Gotlanti pienin (2 edustajaa).

Valtiopäivillä on nykyään kuusi puoluetta: sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus, vasemmistopuolue, kristillisdemokraatit, kansanpuolue ja keskusta.

Saadakseen edustajan valtiopäiville puolueen on ylitettävä neljän prosentin äänikynnys. Poikkeuksena on tilanne, jossa puolue saa jossakin vaalipiirissä yli 12 prosenttia äänistä.

Tänään pidetään myös maakäräjävaalit, joissa on kolmen prosentin äänikynnys sekä kunnallisvaalit, joissa äänikynnystä ei ole.

(MTV3-STT-TT)

(Seitsemän uutiset 15.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.