Ruotsin vaalikamppailussa kysytään, lahjooko ay-liike hallitusta

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO ostaa ja jopa lahjoo sosiaalidemokraattista puoluetta saadakseen hallituksen noudattamaan mieleistään politiikkaa. Tätä mieltä ovat porvaripuolueet syyskuun valtiopäivävaalien lähestyessä.

Sosiaalidemokraatteja edustavan pääministeri Göran Perssonin mielestä väite on naurettava. LO sekä sen jäsenet tukevat sosiaalidemokraatteja suoraan 18-20 miljoonalla kruunulla vuosittain. Tämän lisäksi puolue saa epäsuoraa tukea erilaisten kampanjoiden kautta. Porvarillisten vaikuttajien ja sanomalehtien mukaan tuki antaa LO:lle mahdollisuuden ohjata hallituksen politiikkaa.

Lahjonnan perinne, arvioi tilannetta porvarillinen Svenska Dagbladet pääkirjoituksessaan tänään. Dagens Nyheter puolestaan puhuu kaupankäynnistä politiikalla. Oikeustieteen professori Madeleide Leijonhufvud lisäsi painetta demareita kohtaan tiistaina muistuttamalla, että uusien EU-sääntöjen myötä avustuksia saattaa tulla myös lain näkökulmasta lahjuksia. Ruotsilla on jo tiukka lainsäädäntö lahjonnan suhteen, joka yhdessä EU sääntöjen kanssa voi tehdä puolueavustuksista laittomia. Tähän saakka Ruotsin lainsäädännössä ei ole monista muistan maista poiketen säädetty sitä, millä tavoin tai kuinka paljon järjestöt saavat avustaa poliittisia puolueita.

Iskevä vaaliteema

Lahjontakeskustelu liittyy 20. syyskuuta pidettävien valtiopäivävaalien kampanjointiin. Vaalitaistelu on tähän saakka ollut kesyä ja keskittynyt lähinnä sen seikan pohtimiseen, mikä puolue tukee sosiaalidemokraattien hallitusta vaalien jälkeen. Porvaripuolueille kampanjan perussävy ei ole ollut suotuista, mutta LO:n puolueavustuksista ne ovat saaneet käsiinsä iskevän ja ymmärrettävän teeman: hallitusta on lahjottu! Sosiaalidemokraattien ohella myös LO torjuu päättäväisesti puheet lahjonnasta. Järjestön tiistaina julkaiseman tiedotteen mukaan LO on antanut tukea jo lähes sata vuotta, eikä avustuksiin ole koskaan liitetty - eikä liitetä - ehtoja.

Pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus sai aikoinaan tukea Ruotsin elinkeinoelämältä. Sosiaalidemokraatit arvostelivat tukea ja sanoivat yrityskapitalistien ostaneen kokoomuspuolueen. Arvostelu johti siihen, että maltillinen kokoomus vuonna 1976 lopetti suoran tuen vastaanottamisen. Elinkeinoelämä tukee kuitenkin edelleen epäsuorasti kokoomusta ja muita porvaripuolueita.

(STT-THOMAS HÖJEBERG)

Lue myös:

    Uusimmat