Mainos

Ruotsin uusi hallitus sai valtiopäivien tuen

Pääministerin tehtävät jättäneen Göran Perssonin mielestä Ruotsin uusi porvarillinen hallitus istuu katettuun pöytään.

Ruotsin valtiopäivät on antanut tukensa kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldtin hallitukselle. Valtiopäivät asettui tukemaan Reinfeldtin johtamaa neljän puolueen porvarillista enemmistöhallitusta äänin 175-169 iltapäivällä pidetyssä äänestyksessä.

Reinfeldt esittelee hallituksensa ohjelman ja ministerit huomenna.

Reinfeldt on 41-vuotias kolmen lapsen isä ja saanut ekonomin koulutuksen. Häntä pidetään rauhallisena järjestyksen miehenä, joka ei koskaan korota ääntään. Reinfeldt on istunut valtiopäivillä 15 vuotta.

Samalla kun Ruotsin valtiopäivät äänesti Reinfeldtin pääministeriyden puolesta, se antoi tukensa ensimmäiselle porvarilliselle hallitukselle 15 vuoteen ja ensimmäiselle enemmistöhallitukselle sitten vuoden 1982.

Ruotsia lähes tauotta vuosikymmeniä hallinneille sosiaalidemokraateille tämä päivä merkitsee vetäytymistä hallituskortteleista. Göran Perssonin hallitus piti viimeisen hallitusistunnon ja ministerit ovat pakkailleet tavaroitaan ministeriöittensä virkahuoneissa.

Persson: Porvarillinen hallitus istuu katettuun pöytään

Pääministerin tehtävät jättäneen Göran Perssonin mielestä Ruotsin uusi porvarillinen hallitus istuu katettuun pöytään. Persson ylisti Ruotsin kukoistavaa taloutta ja sosialidemokraattisen hallituksen aikaansaannoksia, kun hän tänään Dagens Nyheter -lehdessä teki tilinpäätöstä hallitusvuosistaan.

- Millään ruotsalaisella hallituksella ei ole ollut parempia edellytyksiä kuin huomenna virkaan astuvalla hallituksella. Vertaus katettuun pöytään istumisesta on nyt osuvampi kuin koskaan ennen, Persson kirjoitti

Persson kertasi, miten Ruotsin talous on kohentunut sosiaalidemokraattien hallituskauden aikana. Työllisyys kohenee, inflaatio ja korot ovat alhaalla ja talous on maailman kilpailukykyisimpiä.

Perssonin mukaan valtiontalous on odotettuakin paremmassa kunnossa. Hän kertoi, että toistaiseksi julkaisemattomien tietojen mukaan talouden ylijäämä on peräti kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Tähän asti ylijäämän on laskettu olevan kaksi prosenttia.

Persson muistutti, miten huonossa kunnossa maan talous oli lokakuussa 1994, jolloin sosialidemokraatit nousivat uudelleen hallitusvastuuseen Ingvar Carlssonin johdolla. Perssonista tehtiin tuolloin valtionvarainministeri, ja sosiaalidemokraatit alkoivat nostaa taloutta jaloilleen. Talvella 1996 Persson seurasi Carlssonia puoluejohtajana ja pääministerinä.

Persson sanoi olevansa huolissaan, kun neljä porvarillista puoluetta ottavat vetovastuun.

- Aiempien porvarillisten hallitusten jäljet ja Ruotsin talouden huono hoito kauhistuttavat. Mutta toivon, että uusi kokoomuksen johtama hallitus tuntee vastuunsa ja jättää yhtä hyvin hoidetun maan seuraavalle hallitukselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.