Mainos

Ruotsin uuden Jas-hävittäjän kohtalo norjalaisten käsissä

Ruotsin hallitus on päättänyt hankkia uudenmallisia Jas Gripen -hävittäjiä, mutta ehtona on, että myös Norja ostaa näitä uusia koneita, kertoo Ruotsin uutistoimisto TT.

Nyt niin Ruotsi kuin Norjakin on asettanut oman hankintansa ehdoksi, että myös naapurimaa ostaa näitä ns. super-Jas-koneita.

Ruotsin puolustusvoimat on suhtautunut penseästi uudenlaisten Jas Gripen -koneiden hankkimiseen. Syynä on TT:n mukaan, että suurta osaa nykyisistäkään Jas-koneista ei käytetä. Tämä taas johtuu siitä, että hallitus on kieltänyt Jas-koneiden käytön kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä.

Norja on hankkimassa uusia hävittäjäkoneita, ja tarjouskilvassa ovat tässä vaiheessa mukana uusi Jas Gripen ja amerikkalainen F-35. Koneiden valmistajien on määrä esittää konetarjoukset Norjan hallitukselle maanantaina.

Norjalainen sotilasasiantuntija John Berg sanoo, että Norjan pitäisi lykätä konehankintapäätöstään, koska Venäjä on alkanut kokeilla uutta Suhoi-35-konetta. Sen enempää amerikkalainen F-35 kuin Jas Gripenkään eivät Bergin mukaan pysty ehkä lentämään tarpeeksi nopeasti ja korkealla, jos niillä on vastassaan Suhoi-35.

Bergin mukaan Norjan olisi hankittava amerikkalainen Lockheed Martinin F-22 Raptor tai eurohävittäjä Typhoon, jos vastassa on Suhoi-35.

(MTV3-STT-TT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.