Mainos

Ruotsin TV: Ikea teettää huonekaluja lapsityöläisillä

Ruotsalainen huonekaluyritys Ikea myy tuotteita, jotka on teetetty lapsityöntekijöillä Filippiineillä ja Vietnamissa, Ruotsin televisio kertoi tänään.

Ikealla on 33 400 työntekijää. Näistä yksikään ei kuitenkaan ole alaikäinen, sillä lapsityöntekijät ovat alihankkijoiden leivissä. Televisio-ohjelmassa korostettiin, että Ikea etsii jatkuvasti halpaa työvoimaa voidakseen valmistaa edullisia huonekaluja. Tähän halvan tuotannon politiikkaan kuuluu olennaisesti se, että alihankkijat antavat lasten työskennellä kuusi tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa, ohjelman tuottamiseen osallistunut entinen ikealainen kertoi. Ikeaa reposteleva tv-ohjelma oli kuvattu kahdessa paikassa, joissa kummassakin myönnettiin, että lapset tekevät Ikealle myytäviä huonekaluja.

Ikean konsernipäällikön, Anders Mobergin mukaan lapsityöntekijät eivät saa osallistua Ikean huonekalujen valmistamiseen. Ikean "lapsityöasiantuntija" Marianne Barner sanoi myös, että Ikea on heti tv-ohjelman esittämisen jälkeen alkanut valvoa lapsityövoiman käyttöä. Ikea on mm. katkaissut suhteensa filippiiniläiseen lapsityövoimaa käyttäneeseen yritykseen, joka valmisti rottinkihuonekaluja. Tv-ohjelmassa niin ikään syytteitä saanut vietnamilainen yritys, joka valmistaa mm. keramiikkaesineitä, täytti sen sijaan Ikean vaatimukset. Yrityksessä työskennelleet lapset eivät olleet alaikäisiä vietnamilaisen työvoimaa koskevan lain mukaan. Kaukoidässä lapset voivat aloittaa työnteon useimmiten 14-15 vuoden ikäisinä.

Ikean mukaan sillä on hyvinkin yksityiskohtainen politiikka lapsityövoiman käytön estämiseksi. Kun yritys kirjoittaa alihankkijasopimuksen, siihen sisällytetään vakuutus siitä, että nämä eivät saa käyttää lapsityöntekijöitä. Alihankkijoiden tulee myös varautua siihen, että Ikea tekee pistokokeita.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.