Mainos

Ruotsin turvallisuuspoliisi ei tiedä CIA-koneista

Säpon mukaan sillä ei ole havaintoja Yhdysvaltain tiedustelupalvelun koneista ruotsalaiskentillä. Espanjalaiset tiedotusvälineet kertovat, että vankikuljetuksia on tehty myös Mallorcan kautta.

Ruotsin turvallisuuspoliisin edustaja sanoo, ettei Säpo tiedä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n koneiden käyneen Ruotsin lentokentillä.

- Meillä ei ole mitään havaintoja siitä, että CIA olisi käynyt Ruotsissa näissä tapauksissa, kertoo Säpo:n tiedottaja Jakob Larsson.

Uutistoimisto TT paljasti aikaisemmin päivällä, että kaksi kaksi CIA:n vuokraamaa konetta on käynyt tämän vuoden syyskuussa Arlandan, Örebron, Sturupin ja Tutkholmassa sijaitsevan Bromman lentokentillä. Tiedossa ei ole, missä ominaisuudessa kyseiset lentokoneet olivat Ruotsissa. Ne ovat kuitenkin esiintyneet jutuissa, joissa on kerrottu miten CIA on järjestänyt vankikuljetuksensa.

Myös Espanjassa selvitellään vankikuljetuksia

Espanjassakin selvitetään epäilyjä CIA:n vankikoneiden laskeutumisesta Mallorcan lentokentälle. Sisäministeri José Antonio Alonso vakuuttaa, että syytökset tutkitaan perinpohjin.

Useat tiedotusvälineet ovat tänään kertonaat, että CIA:n uskotaan käyttäneen Son Sant Joanin kenttää Mallorcan saarella viime vuoden alusta tämän vuoden tammikuuhun. Espanjan hallitus kiistää tietävänsä mitään tällaisista lennoista.

- Meillä ei ole todisteita, ei minkäänlaista näyttöä, korosti puolustusministeri José Bono.

Washington Post -lehti kirjoitti aiemmin tässä kuussa, että CIA on kuulustellut terroristiepäiltyjä salaisissa vankiloissa Itä-Euroopassa. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan.

Järjestö: Ruotsin hallituksen tutkittava väitteet

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii, että Ruotsin hallituksen on tutkittava, miksi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n koneita on laskeutunut ruotsalaisille kentille ja mitä ne ovat Ruotsissa tehneet. Järjestön mukaan tiedossa on ollut, että koneissa on kuljetettu CIA:n vankeja.

- Jokaisessa maassa, jossa CIA:n koneita on käynyt, pitäisi kysyä mitä on tapahtumassa, sanoi järjestön edustaja Marc Garlasco.

Garlasco ei omien sanojensa mukaan tiedä, onko Ruotsiin laskeutuneissa koneissa ollut vankeja.

- Jos CIA:n lentokone laskeutuu kentälle sinun maassasi, voi asia olla kunnossa. Mutta kun kyse on koneesta, jonka tiedetään kuljettaneen vankeja, on kyseisen maan hallituksen velvollisuus kysyä Yhdysvaltain hallitukselta, onko sen ilmatilassa lentänyt vankikuljetuskone tai sellainen laskeutunut tankkaamaan, hän totesi.

(MTV3-STT-TT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.