Mainos

Ruotsin tullilaitos: Estonialla ei aselastia uppoamisyönä

Ruotsin tullilaitos vakuuttaa, että se olisi saanut ennakkoon tietoa puolustusvoimilta, jos aluksella olisi kuljetettu uppoamisyönä aseita. Estonian kuljetuksista tehdään selvitys.

Ruotsin puolustusvoimat vakuuttaa, ettei autolautta Estonialla ollut asemateriaalia katastrofiyönä kymmenen vuotta sitten.

Ruotsin television ajankohtaisohjelma Uppdrag granskning kertoi alkuviikosta, että Estonialla kuljetettiin salaa sotilaallista materiaalia Virosta tulevissa ruotsalaisissa autoissa ainakin kahdesti Estonian uppoamista edeltävinä viikkoina. Arvailut siitä, oliko aluksella uppoamisyönä aselasti alkoivat, kun eläkkeellä oleva tullivirkailija kertoi televisio-ohjelmassa, että tietyt Virosta tulevat autot oli aiempina viikkoina käsketty jättää tarkistamatta.

Hänen käsityksensä mukaan kyse oli entisestä Neuvostoliitosta peräisin olevasta asemateriaalista, johon ruotsalaiset olivat tiedustelun yhteydessä törmänneet Baltiassa ja jota he halusivat tutkia Ruotsissa.

Tullilaitos ilmoitti kuitenkin tänään antamassaan lehdistötiedotteessa, että puolustusvoimien mukaan laivalla ei ollut aselastia uppoamisyönä. Tullilaitoksen mukaan laitoksella ja puolustusvoimilla on sopimus siitä, kuinka tämäntyyppistä materiaalia tuodaan Ruotsiin. Tullilaitoksen kuului saada suullinen tieto lähetyksistä, jotka pitäisi jättää tarkistamatta, ja tällaista ilmoitusta ei uppoamisyönä tullut.

Ruotsin radion mukaan puolustusvoimien ja tullilaitoksen sopimuksesta käy ilmi se, että Estoniaa käytettiin salaisen asemateriaalin kuljetukseen. Tarkemmat tiedot kuljetuksista ovat edelleen salaisia, eikä tiedossa esimerkiksi ole, kuinka paljon asemateriaalia aluksella kuljetettiin.

Estoniasta tehdään uusi selvitys

Pääministeri Göran Persson kertoi tänään valtiopäivien kyselytunnilla, että Estoniasta tehdään uusi selvitys väitteiden takia.

Persson oli harmistunut siitä, että aiemmista kiistämisistä huolimatta autolautalla on paljastunut olleen sotilaallista materiaalia. -Se oli meille uutta tietoa, hän sanoi.

Persson kertoi haluavansa tietää, minkätyyppisistä kuljetuksista oli kyse ja etenkin sen, oliko asemateriaalia mukana onnettomuusyönä.

(MTV3-TT-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.