Ruotsin teollisuus harmissaan sähkökaapelipäätöksestä

Kauppa- ja teollisuusministeriö hylkäsi eilen United Powerin hakemuksen 1000 megawatin merikaapelin rakentamisesta Venäjältä Suomeen.

Suomen päätös torjua sähkökaapelin vetäminen Venäjältä Suomeen harmittaa ruotsalaista teollisuutta. Ruotsin teollisuus oli kaavaillut, että se olisi voinut ostaa Venäjältä edullista sähköä, jota se olisi kuljettanut Suomen kautta Ruotsiin.

Sähkön hintojen nousu on ajanut parikymmentä paljon sähköä kuluttavaa ruotsalaisyritystä yhteen. Ne perustivat toissa vuonna yhteenliittymän, jonka nimeksi tuli Bas El (perussähkö).

Yhtiö suunnitteli ostavansa Venäjältä suuria määriä sähköä edulliseen hintaan. Hanke vaati uuden sähkökaapelin vetämistä Venäjän ja Suomen välille, ja tästä Bas El oli neuvotellut venäläisomistuksessa olevan United Powerin kanssa.

Suomen eilinen päätös kaatoi ruotsalaisten suunnitelmat.

- Tämä on kovin ikävää ja päätöksen perustelut ovat heikot. Tämä iskee sekä sähköä paljon tarvitsemaan perusteollisuuteen että Pohjoismaiden kaikkiin sähkönkuluttajiin, tuskaili Bas El -liittymän puheenjohtaja Jan Johansson Dagens Industri -talouslehdessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat