Mainos

Ruotsin televisiossa kiehuu

Ruotsin televisio on täydessä kuohunnassa. Uudeksi päälliköksi kaavailtu Lars Weiss erosi yllättäen tänään, satsaus digitaalitelevisioon on osoittautunut epäonnistuneeksi ja suurissa uutistoimituksissa - Rapport ja Aktuellt - vastustetaan kiivaasti suunnitelmia alistaa toimitukset uudelle ympärivuorokautiselle SVT24-kanavalle.

Lars Weiss jätti tehtävänsä sen jälkeen kun häntä oli arvosteltu ankarasti kimuranteista yrityskaupoista. Hän oli myynyt omistamansa firman yritykselle, joka on erikoistunut pöytälaatikkoyrityskauppoihin. Yritysmyynnin ansiosta Weiss pystyi alentamaan verojaan noin miljoonan kruunun verran.

Weissilla on takanaan pitkä ura tiedotusvälineissä; hänen työnantajiaan ovat olleet Aftonbladet, Ruotsin radio ja Ruotsin televisiouutiset. Viimeksi hän on työskennellyt kaupallisen TV4:n apulaispäällikkönä, ja hänen toivottiinkin käyttävän kokemuksiaan hyväksi uuden ilmeen antamiseksi valtiolliselle televisiolle.

Tavoitteena on, että kaksi julkisen palvelun kanavaa saisivat yhteensä puolet katsojista, kun kaupallinen tv tällä haavaa tavoittaa vähän yli puolet ruotsalaiskatsojista.

Kiusallinen kauppa

Ruotsalaiset poliitikot, tiedotusvälineet, yhteiskunnalliset vaikuttajat ja monet muut ovat viikkojen ajan käyneet keskustelua Weissin henkilökohtaisista yrityskaupoista ja pohtineet tätä taustaa vasten, olisiko hän sopiva päällikkö televisioon.

Ruotsin television hallituksen puheenjohtajana on entinen oikeusministeri Anna-Greta Leijon, jonka asema on myös vaarassa hänen annettuaan täyden tukensa Lars Weissin valinnalle. Viime perjantaina television hallitus päätti puolittaa Aktuellt- ja Rapport-uutistoimitukset. Jatkossa niiden on määrä tehdä yhteistyötä ympärivuorokautisen uutiskanavan SVT24:n kanssa. Päätöstä selitettiin säästötarpeilla.

Alun perin SVT24:stä oli määrä tulla uuden digitaali-tv:n kanava, jonka Ruotsin hallitus on päättänyt perustaa. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että vain muutama sata ihmistä on hankkinut lisälaitteen, joka tarvitaan uuden digitaali-tv:n seuraamiseen. SVT24-kanavan onkin nyt määrä lähettää vanhojen uutistoimitusten tuottamaa materiaalia vanhalla analogiatekniikalla.

Lars Weissin oli määrä siirtyä television johtoon vuodenvaihteessa. Nyt televisio on pian ilman päällikköä ja se joutuu vielä pulittamaan melkoiset summat Weissille "kultaisena kädenpuristuksena".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.