Mainos

Ruotsin talouskehitys vahvaa

Ruotsin hallitus pitää yhä kiinni tavoitteestaan puolittaa työttömyys vuoteen 2000 mennessä. Uusien työttömyyslukujen valossa se ei kuitenkaan vaikuta realistiselta. Ruotsissa tänään julkistetun ensi vuoden budjetin valossa maan talouskehitys on kuitenkin vahvempaa kuin aikoihin.

Valtionvarainministeri Erik Åsbrink ylitti aamulla perinteiseen tapaan Valtiopäivätaloon johtavan sillan viedäkseen Ruotsin ensi vuoden budjetin kansanedustajien käsiteltäväksi. Ministerin askel oli kevyt, budjetti lupaa vahvaa talouskasvua vuosituhannen vaihteeseen asti jo ennestään nopeasti kohentuneeseen talouteen.

Ensi vuoden kasvuennustetta on tarkistettu ylöspäin 3,1 prosenttiin, ja sen uskotaan kehittyvän suunnilleen samaa vauhtia lähivuosinakin. Ruotsi on myös saanut valtiovelkansa pudotetuksi 1990-luvun alkuvuosien tasolle.

Budjettiylijäämä mahdollistaa sen, että hallitus voi vaalivuoden kunniaksi antaa rahaa koulutukseen, lapsiperheille ja hieman pienyrittämiseenkin. Verotus säilyy kuitenkin OECD-maiden korkeimmalla tasolla.

Hallituksen optimismi johtuu vaalivuodesta, mutta myös taloustieteilijät samaa mieltä talouskasvusta. Sen sijaan työllisyyden puolittumiseen he eivät usko.
(MTV3/Risto Repo)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.