Mainos

Ruotsin taloudessa selvää jäähtymistä

Ruotsalaisten talousodotukset henkivät selvää varovaisuutta. Kasvu ja työllisyys heikkenevät. Inflaatio juoksee neljän prosentin vauhtia. Ammattiyhdistysekonomisti on pankkianalyytikkoa pessimistisempi.

Ruotsissa on 2000-luvulla totuttu siihen, että kuluttajahintojen nousu pyörii 1,5-2,5 prosentin haarukassa. Viimeisen vuoden aikana inflaatio on kuitenkin saanut jalat alleen, ja heinäkuussa inflaatiovauhti oli jo 4,3 prosenttia.

- Se on nyt aika lähellä kattoa ja alkaa vuodenvaihteessa valua kohti 3 prosenttia, arvioi finanssikonserni Nordean ekonomisti Thorbjörn Isaksson Ruotsin talousnäkymiä.

- Inflaatio on ehkä saavuttanut katon, mutta ei laske niin nopeasti kuin on arvioitu, sanoo ammattijärjestö LO:n ekonomisti Lars Ernsäter. Hän näkee taloustaivaalla merkkejä taantumasta.

Jäähtymistä jo talvella

- Ruotsin talous alkoi jäähtyä jo alkuvuodesta. Talous ei kasva enää samaa vauhtia kuin viime vuonna. Työllisyys on ollut melko hyvä, mutta nyt olemme menossa kohti huonompia aikoja, Ernsäter ynnäilee.

Talouden jäähtyminen näkyy lisääntyneissä irtisanomisvaroituksissa. Ruotsin työnvälityksen mukaan yritykset antoivat 24 000 työpaikkaa koskevat irtisanomisvaroitukset alkuvuodesta, mikä on 9000 varoitusta enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n mukaan Ruotsissa oli kesäkuussa 416 000 työtöntä eli 8,1 prosenttia työvoimasta. Viime vuoden kesäkuussa työttömyysprosentti oli 7,8.

Ruotsin työttömyysaste on näin selvästi korkeampi kuin Suomessa, jossa työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 6,8 prosenttia työvoimasta.

- Elinkeinoelämän tilanne on ollut erittäin vahva, mutta nyt sitä rasittaa korkojen ja raaka-aineiden hintojen nousu, Nordean Isaksson toteaa.

LO:n Ernsäter uskoo että kansainvälisen talouden taantuma jäähdyttää myös Ruotsia. Isaksson painottaa sen sijaan Ruotsin talouden vakautta.

Isoa pudotusta ei tule

- Ruotsin talous on yhä hyvässä mallissa. Mitään isoa pudotusta ei ole odotettavissa, vaikka talouden kasvu on jäähtymässä. Bruttokansantuotteen kasvu on jäämässä kahden prosentin tasolle, ehkä vähän allekin, Isaksson sanoo.

Hän perustelee kantaansa myös julkisen sektorin tasapainolla. Ruotsin julkinen sektori on vahva ja hyvässä tasapainossa. Ei ole mitään vajeita, jotka voisivat vaarantaa talouskehitystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.