Mainos

Ruotsin taksikuskikokeissa hurja määrä hylkäyksiä

Hylkäykset johtuvat muun muassa matkustajaturvallisuuden laiminlyömisestä tai puutteellisesta ajotaidosta. Jossain tapauksissa taksikuskikokelas ei ole löytänyt koetilaisuuteen.

Vain joka kolmas ruotsalainen taksinkuljettaja on selvittänyt ajokokeen, joka otettiin käyttöön huhtikuun alussa. Joissain tapauksissa kokelaan ajotaidot ovat olleet niin kehnot, että tarkastajan on täytynyt puuttua ajamiseen, kirjoittaa Svenska Dagbladet.

Ruotsin tielaitoksen asiantuntija pelkääkin, että taksialalle on viime vuosina tullut jopa 20 000 kuljettajaa, joiden ajotaidoissa on suuresti toivomisen varaa. Ruotsissa luovuttiin taksinkuljettajille tehtävistä ajokokeista vuonna 1998.

Vain 69 kuljettajaa kaikkiaan 190:stä kokeisiin osallistuneesta on selvittänyt testin, jossa ajajan on osoitettava, että hän hallitsee ajoneuvon, selviää liikenteestä ja että hänellä on riittävät tiedot matkustajaturvallisuudesta. Hylkäyksiä on tullut useista eri syistä.

- Puutteita on ollut ennen muuta matkustajien turvallisuuden varmistamisessa, esimerkiksi määräyksissä, jotka koskevat lasten kuljettamista ja lastenistuinten asettamista. Mutta on myös ollut kuljettajia, jotka ovat ajaneet niin surkeasti, että siihen on täytynyt puuttua, kertoo tielaitoksen taksivastaava Anders Wedberg.

Joissain tapauksissa kokelas ei ole löytänyt edes koetilaisuuteen, mikä ei ehkä ole parasta mahdollista mainosta taksikuljettajalle.

- Onhan se vähän pelottavaa, jos aikoo kuljettajaksi, Wedberg aprikoi.

Ennen hylättiin enemmän

Wedberg ei ole kuitenkaan hämmästynyt siitä, että peräti 36 prosenttia kokelaista hylätään.

- Se oli oikeastaan aika odotettua. Kun kokeesta luovuttiin 1998, joka toinen kokelas hylättiin.

Vuosina 1990-2006 Ruotsissa hyväksyttiin Wedbergin mukaan ajolupa yli 37 700 taksinkuljettajalle. Hänen tekemänsä arvion mukaan liikenteeseen pääsi tuona aikana noin 20 000 kuljettajaa, joilla oli puutteita ajotaidossaan.

- Ehkä he ovat parantaneet osaamistaan aikaa myöden, mutta ei asioiden tässä järjestyksessä pitäisi mennä.

Ruotsin taksinkuljettajien liiton puheenjohtaja Lennart Hamnered pitää ajokokeen palauttamista hyvänä asiana, vaikka aluksi uusia kuljettajia tulisikin vähemmän alalle.

- Olemme vakuuttuneita siitä, että ajokokeen myötä saamme huomattavasti parempia taksinkuljettajia, Hamnered sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.