Mainos

Ruotsin surmaajista puolet on ollut psykiatrisessa hoidossa

Karoliinisen instituutin selvityksen mukaan suurin osa mielenterveyspotilaista ei kuitenkaan koskaan syyllisty rikoksiin.

Hiukan yli puolet Ruotsissa tehdyistä murhista ja tapoista on aiemmin psykiatrisessa hoidossa olleiden henkilöiden tekemiä. Suurimmalla osalla heistä mielenterveysongelmat liittyvät huumeiden tai alkoholin väärinkäyttöön.

Selvityksestä kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Karoliinisen instituutin tekemässä selvityksessä verrattiin vuosina 1998-2000 tehtyjä väkivaltarikoksia psykiatrisen hoidon rekisteritietoihin. Selvitystä tehnyt Martin Grann kuitenkin korostaa, että suurin osa mielenterveyspotilaista ei syyllisty koskaan rikoksiin.

Hän myös haluaa kumota yleisen harhakäsityksen, jonka mukaan hoidosta pois päästetty henkilö tappaa jonkun heti palattuaan yhteiskuntaan: tilastojen mukaan entiset potilaat ovat tehneet rikoksensa keskimäärin kaksi vuotta hoidon päättymisen jälkeen.

Psykiatrisen hoidon puutteet ja niiden yhteys väkivaltarikoksiin ovat nousseet Ruotsissa esiin ulkoministeri Anna Lindhin murhan yhteydessä. Lindhin murhasta epäillyn 24-vuotiaan miehen on kerrottu yrittäneen turhaan hakeutua hoitoon mielenterveysongelmiensa takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.