Mainos

Ruotsin Säpo: Tukholman räjähdyksiä tutkitaan terrorismina

Toimittajien ruuhka oli valtava kun poliisi piti aamupäivällä ensimmäisen lehdistötilaisuutensa Tukholman keskustan eilisten räjähdysten jäljiltä.

- Suojelupoliisi otti tänä aamuna yhdeksältä vastuun esitutkinnasta pääsyyttäjä Thomas Lindstrandin johdolla. Käsittelemme tapausta terroristirikoksena, kertoo Ruotsin suojelupoliisista Anders Thornberg.

MTV3:n Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kertoo, että lehditötilaisuudessa poliisi siis vahvisti sen mitä myöhään eilen illalla ja yön aikana yhä vahvemmin epäiltiin eli kyseessä oli terrori-isku tai terrori-iskun yritys.

- Samalla on todettava että terrorismin uhka Ruotsia vastaan on saanut kokonaan uuden ulottuvuuden tämän välikohtauksen jäljiltä. Samalla poliisi ilmoittaa että se aikoo jatkossa yhä näyttävämmin partioida Tukholman kaduilla ja ostoskeskuksissa, jotta ihmiset tuntisivat olonsa ainakin vähän turvallisemmaksi jouluruuhkissa, kertoo Lumikero.

- Tämä on epämiellyttävää. Tähän asti uskoimme, että tällaista ei voisi sattua Ruotsissa. Luulimme olevamme turvassa, mutta nyt se tapahtui täällä ja vieläpä keskellä kaupunkia. Pelottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi, miettii tukholmalainen Hans-Ingvar Hugosson.

Media: Pommi räjähti ennenaikaisesti

Mies teki itsemurhaiskunsa Bryggargatanilla vilkkaan kävelykadun vieressä, ja tänään tapahtumasta todisti vain veriläikkä ja räjähdyksen voimasta katkennut syöksykouru. Ruotsin media arvelee, että pommi räjähti liian aikaisin ja vajaalla teholla - muuten sen tuhovoima jouluruuhkassa olisi ollut hirvittävä.

Lehtitietojen mukaan hetkeä aikaisemmin muutaman sadan metrin päässä räjähtänyt auto kuului itsemurhaiskun tehneelle miehelle, mutta tätä poliisi ei halunnut vahvistaa vaikkakin myönsi pitävänsä sitä mahdollisena.

Kari Lumikero kertoo, että muutenkin poliisi on tutkinnan tässä vaiheessa varsin vaitelias ja vetoaa silminnäkijöihin uusien yleisövihjeiden saamiseksi.

Keskeinen kysymys on, toimiko tekijä yksin, vai oliko hänellä avustajia. Ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp arvelee itsemurhaiskun kynnyksen olevan niin korkea, että mies ei olisi pystynyt siihen omin päin ilman ulkopuolista tukea ja teknistä asiantuntija-apua.

Ruotsin suojelupoliisille isku tuli yllätyksenä.

- Olemme ehkä tehneet virheen kun emme ole kiinnittäneet huomiota johonkin meille tuntemattomaan henkilöön. Käytämme kaikki mahdolliset voimavarat ja lailliset keinomme parhaan tuloksen eteen, sanoo Anders Thornberg Ruotsin suojelupoliisista.

Suojelupoliisi vahvistaa, että se ja Ruotsin tietotoimisto TT saivat hetkeä ennen räjähdyksiä uhkausviestin, mutta ei halunnut vielä kertoa, oliko viestillä yhteys itsemurhaiskuun.

Katso toimittaja Kari Lumikeron raportti Tukholmasta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.