Mainos

Ruotsin rannikolta löytyi laaja koralliesiintymä

Ruotsalaistutkijat ovat löytäneet Euroopan suurimman koralliesiintymän Norjan ja Ruotsin rajavesiltä. Eri Euroopan maiden yhteistyönä yritetään selvittää, miten nyt löydetyt korallit elävät ja miten niiden tuhoutuminen voidaan estää.

Ruotsalaiset meribiologit löysivät hiljattain Ruotsin ja Norjan rajavesiltä Euroopan laajimman koralliriutan, joka on 1200 metriä pitkä ja 200 metriä leveä. Toisin kuin trooppiset kaimansa nämä kylmän veden korallit kasvavat syvällä ja pimeässä. Ensimmäiseksi tutkijat yrittävät selvittää riutan tarkan muodon ja sijainnin.

- On hyvin tärkeää saada tarkat kartat koralliesiintymistä. Silloin niiden suojelu saattaa onnistua. Karttojen avulla voi antaa ohjeita kalastajille siitä, missä ei saa troolata, kertoo meribiologi Tomas Lundlav Tjarnon merilaboratoriosta.

Juuri troolaus onkin korallien suurin uhka. Muutamassa sekunnissa trooliverkko voi tuhota koralliesiintymän, jonka kasvu on kestänyt tuhansia vuosia. Myös vesien saastuminen ja ilmaston lämpeneminen tuhoavat koralleja. Samalla vaarassa ovat sadat muut lajit, jotka ovat riippuvaisia koralleista.

Ruotsin ja Norjan lisäksi koralliesiintymiä on ainakin Skotlannin, Ranskan, Espanjan ja Portugalin rannoilla ja Välimerellä.

Euroopan korallitutkijat ovatkin nyt yhdistäneet voimansa ja yrittävät EU-komission rahoituksella kerätä nopeasti tietoa koralleista. Tutkimuksessa halutaan selvittää, mistä korallit saavat ravintoa.

- Ne voivat käyttää eläinten raatoja, eläviä eläimiä ja kuolleita kasveja. Ne voivat myös imeä eloperäistä materiaalia suoraan vedestä, kertoo Skotlannin merentutkimusyhdistyksen tutkija Murray Roberts.

Korallit kasvavat vain 4 - 25 millimetriä vuodessa. Tutkijoilla onkin kiire kerätä tuloksia, joiden perusteella korallien suojelutoimista voidaan päättää. Jos korallit ehtivät tuhoutua, uusien kasvaminen kestää todella kauan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.