Mainos

Ruotsin Radio: Saddamilla vakoilijoita Ruotsissa

Ainakin kuusi Irakista kotoisin olevaa ruotsalaista on toiminut Saddam Husseinin hallinnon vakoojina Ruotsissa, kertoi Ruotsin radio. Radion Ekot-uutistoimitus oli saanut käsiinsä asiaa koskevia Irakin tiedustelupalvelun Muharabatin asiakirjoja.

Asiakirjat olivat löytyneet Saddamin hallinnon kaatumisen jälkeen Bagdadista, yhdestä Saddamin nuoremman pojan Qusayn entisistä päämajoista. Vakoojat olivat radion mukaan seuranneet Ruotsissa asuvien Irakin assyrialaisten toimintaa. Assyrialaiset ovat kristitty kansanryhmä, jota Saddam piti uhkana hallinnolleen. Ruotsissa asuu radion mukaan noin 60 000 assyrialaistaustaista. Vain osa heistä on kotoisin Irakista.

Asiakirjoissa on nimetty noin 50 ruotsalaista. Radion mukaan vakoojat ovat kartoittaneet tuhansien ruotsalaisten toimintaa, sillä joukossa on raportteja assyrialaisten kulttuuriyhdistysten, seurakuntien ja puolueiden jäsenistä.

Tietoja on kerätty muun muassa ihmisten luonteenpiirteistä, tuttavapiireistä ja mielipiteistä.

Töissä maahanmuuttovirastossa

Yksi raportissa mainituista agenteista on työskennellyt Ruotsin maahanmuuttovirastossa yli kymmenen vuotta, radio kertoi. Irak piti häntä tärkeänä tiedonantajana, koska hän oli tekemisissä irakilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa.

Mies myönsi radiolle, että Irakin turvallisuuspalvelu yritti värvätä häntä Tukholmassa sijaitsevan lähetystön kautta, muun muassa uhkailemalla. Hän kuitenkin kielsi toimineensa vakoojana. Radion mukaan Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo oli kertonut maahanmuuttovirastolle jo vuonna 1996 miehen yhteyksistä Irakin lähetystöön.

Uutistoimisto TT:n haastattelema maahanmuuttoviraston turvallisuuspäällikkö Ingvar Belkert kertoi, että miehen tehtävänä virastossa oli vain huolehtia majoituksesta ja ruokailusta. Mies ei Belkertin mukaan saanut turvapaikanhakijoista muuta tietoa kuin mitä nämä hänelle kertoivat.

Säpon keväällä julkaiseman turvallisuusraportin mukaan Irakin hallitus on pitkään kartoittanut oppositioryhmien toimintaa ulkomailla, muun muassa Ruotsissa. Säpon mukaan tämä on tapahtunut lähinnä pakolaisia vakoilemalla. Viime maaliskuussa Ruotsi pyysi kahta irakilaista diplomaattia poistumaan maasta, koska heitä epäiltiin pakolaisten vakoilusta. Vuotta aiemmin karkotettiin kaksi irakilaisdiplomaattia samasta syystä.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.