Mainos

Ruotsin puolustusvoimat supistetaan puoleen

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt lopullisesti ristiriitaisen päätöksen maan puolustusvoimien rajusta supistamisesta. Asevoimat supistetaan puoleen ja uudistetaan samalla perinpohjaisesti.

Ruotsin armeija

Päätös hyväksyttiin äänin 180-125. Hanketta vastustivat kokoomus, kristillisdemokraatit ja kansanpuolue.

Päätöksen mukaisesti paremmin aseistetut ja liikuteltavammat asevoimat korvaavat aiemman, suureen miesmäärään perustuneen armeijan, jonka päätehtävä oli torjua vihollisen yritys vallata Ruotsi. Jatkossa asevoimat ei ehkä kykene torjumaan massiivista hyökkäystä yhtä hyvin kuin aiemmin, mutta pystyy toisaalta vastaamaan nopeammin toisenlaisiin Ruotsia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, joita pidetään todennäköisempinä.

Puolustusministeri Björn von Sydow torjui arvostelun, jonka mukaan Ruotsi olisi vailla kunnon puolustusta kun asevoimia uudistetaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Ruotsi ei pelaa uhkapeliä omalla turvallisuudella, von Sydow sanoi.

Venäjästä ei vaaraa kymmeneen vuoteen

Ruotsi

Ruotsin puolustuksen uudistamista koskevassa keskustelussa on mm. varoitettu, että Venäjä ei ole suinkaan vaaraton vaan saattaa nopeasti palauttaa entisen sotilasvoimansa ja muodostaa todellisen uhan Ruotsille. Ruotsin hallitus laskee, että kestää kymmenen vuotta ennen kuin Venäjä voi uudestaan muodostaa todellisen sotilaallisen uhan Ruotsille. Jäsenyys sotilasliitto Natossa on kuitenkin edelleen poissuljettu puolueettomuuspolitiikan mukaisesti - olkoonkin, että Ruotsin puolustusta sopeutetaan kovaa vauhtia Naton standardeihin.

Puolustuksen uudistamispäätöksen taustalla on kaksi tekijää: puolustusvoimien oma uudistusten ja nykyaikaistamisen tarve sekä toisaalta hallituksen toive säästää rahaa puolustusmenoja supistamalla. Puolustusbudjettia on suunniteltu leikattavaksi kymmenen prosenttia nykyisestä 40 miljardista kruunusta 36 miljardiin. Eri puolilla maata sijaitsevien rykmenttien, muiden joukko-osastojen ja laitosten määrä supistetaan noin puoleen nykyisestä. Suunnitelmat ovat herättäneet epätoivoisia vastalauseita asianomaisilta paikkakunnilta, mutta valitukset eivät ole juurikaan vaikuttaneet suunnitelmiin.

Maavoimia supistetaan, ilmavoimille lisää koneita

Armeija supistetaan neljäksi moottoroiduksi prikaatiksi eli noin kolmasosaan aiemmasta. Tämä supistuspäätös on herättänyt eniten arvostelua. Puolustusministeriön mukaan on kuitenkin parempi, että on olemassa neljä hyvin varustettua ja välittömästi käyttöön saatavaa prikaatia niiden puolen miljoonan sotilaan sijaan, jotka saadaan taisteluvalmiiksi vasta useiden viikkojen ennakkovaroituksella.

Lisäksi Ruotsin rannikkotykistö lakkautetaan kokonaan; rannikoilla olleet tykit on suurelta osin jo poistettu. Rannikon puolustamiseen perustetaan pienempi maalla ja merellä toimiva amfibioprikaati. Myös laivaston vahvuus putoaa puoleen uudistusten myötä.

JAS 39 Gripen

Ilmavoimat on tilannut 204 huippunykyaikaista Jas 39 Gripen -hävittäjää, mikä on oikeastaan paljon enemmän kuin on tarpeen. Ruotsi saa hankintojen myötä yhdet Euroopan vahvimmista ilmavoimista, mutta sitä ei osattu ennakoida hävittäjätilauksia tehtäessä. Arvostelijoiden mielestä ilmavoimat on saanut aivan liikaa resursseja armeijan kustannuksella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.