Mainos

Ruotsin puolustusministeri: Ei estettä Nato-operaatioon osallistumiselle

Naton laivasto-operaatio tutkii ja seuraa Välimerellä liikkuvia kauppa-aluksia. Operaatio on osa terrorismin vastaista taistelua.

Ruotsin puolustusministeri Mikael Odenberg sanoo, ettei hän näe periaatteellista estettä Ruotsin osallistumiselle Naton terrorisminvastaiseen operaatioon Välimerellä. Ruotsin radion Eko-ohjelma kertoi aiemmin, että maan puolustusvoimat on varautunut osallistumaan tällaiseen operaatioon.

- Kysymys on siitä, miten voimme auttaa ja mitä voimme oppia, Odenberg sanoi uutistoimisto TT:lle.

Poliittista päätöstä osallistumisesta ei ole vielä tehty, vaan Ruotsin hallitus on ilmoittanut tutkivansa asiaa. Ruotsin puolustusvoimat on radion mukaan kuitenkin jo varannut määrärahan osallistumista varten.

Välimerellä on tällä haavaa YK:n tehtävissä Ruotsin laivaston korvetti. Odenbergin mukaan korvetti voisi osallistua Naton operaatioon alueella.

Nato aloitti pian vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen Välimerellä Active Endeavour -laivasto-operaation, johon on kutsuttu mukaan myös Naton kumppanuusmaita. Operaatiossa on mm. seurattu ja tutkittu Välimerellä liikkuvia kauppa-aluksia.

Yhdysvallat pyysi alun perin muita Nato-maita osallistumaan terrorismin vastaiseen taisteluun vedoten Naton perustamissopimuksen viidenteen artiklaan, jonka mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita vastaan.

Puolustusministeri Odenberg tähdensi, että operaatioon osallistuvilla aluksilla ei ole valtuuksia voimatoimien käyttämiseen. - Kyse on merialueen valvonnasta, kertoi Odenberg.

Valvonta-alusten miehistöt voivat Odenbergin mukaan mennä muihin aluksiin vain, jos tähän on saatu lupa niiltä mailta, joiden vesillä alukset ovat.

Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit suhtautuvat epäilyksin Ruotsin osallistumiseen.

- Johonkin on vedettävä raja suhteissa Natoon. Yhteistyö on varmasti tärkeää, mutta varaamme oikeuden pysytellä ulkopuolella kaikesta, mikä liittyy (Naton perustamissopimuksen) viidenteen artiklaan, sanoi sosiaalidemokraattien edustaja Urban Ahlin.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.