Mainos

Ruotsin puolustukseen rajuja supistuksia

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin esitti tänään ehdotuksensa puolustusmenojen supistamisesta kymmenellä miljardilla kruunulla. Supistukset kohdistuvat varustehankintoihin, mutta ensi kerran supistetaan myös yleistä asevelvollisuutta.

Ruotsin puolustusbudjetista havaittiin syksyllä puuttuvan virhearviointien vuoksi noin kymmenen miljardia kruunua eli lähes seitsemän miljardia markkaa. Kiukkuiset poliitikot vaativat sotilaita esittämään nopeasti ehdotuksen siitä, mistä rahat voitaisiin säästää. Komentajan arveltiin jopa voivan menettää työpaikkansa. Wiktorin on nyt tehnyt ehdotuksensa, ja on ilmeistä, että supistukset ovat hyvin tuntuvia.

Lukuisten nykyaikaisten asejärjestelmien hankintaa lykätään tai niistä luovutaan kokonaan komentajan ehdotuksessa. Tämä saattaa merkitä kovaa iskua Ruotsin puolustusteollisuudelle ja useille aseteollisuuspaikkakunnille.

Puolustusministeri Björn von Sydow ei halua kommentoida Wiktorinin ehdotusta. Hallitus aikoo nyt tarkastella ehdotusta yksityiskohtaisesti ja katsoa, onko se realistinen, von Sydow sanoi STT:lle. Tämän asian ratkaisevat poliitikot, hän korosti.

Wiktorin pitää välttämättömänä kajota myös yleiseen asevelvollisuuteen, vaikka se on Ruotsissa järjestelmä, jossa "kaikkien halutaan olevan mukana".

Wiktorin katsoo kuitenkin, ettei puolustuksella ole varaa kutsua palvelukseen kaikkia asevelvollisia. Hän ehdotti "raskain sydämin", että palveluksesta vapautetaan 3 600 asevelvollista eli noin 17 prosenttia ikäluokasta. Tämä on kuitenkin vain väliaikaista, hän vakuutti.

Puolustusministeri von Sydowin mukaan on kuitenkin hallituksen ja valtiopäivien asia ratkaista, tehdäänkö yleiseen asevelvollisuuteen poikkeusta. Ruotsin turvallisuuspolitiikkaa on muutenkin määrä tarkastella syksyllä. Hallitus ratkaisee silloin, onko turvallisuuspoliittinen tilanne muuttunut niin paljon, että Ruotsin on muutettava puolustuksen suuntaviivoja. Komentajan tänään ehdottamat säästöt ennakoivat jossakin määrin tätä tarkastelua. Ne rakentuvat oletukselle, että Ruotsiin Venäjän taholta kohdistuva uhka vähenee edelleen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.