Ruotsin poliitikot surevat ulkoministerinsä kuolemaa

Johtavat ruotsalaispoliitikot ovat ilmaisset järkytyksensä ulkoministeri Anna Lindhin kuolemasta.

Järkyttynyt pääministeri Göran Persson kertoi ulkoministerin kuolemasta aamulla.

Ruotsin hallituksen jäsenet ovat erittäin järkyttyneitä ulkoministeri Anna Lindhin kuolemasta. Pääministeri Göran Persson oli aamupäiväisessä tiedotustilaisuudessa silminnähden shokissa.

-Olen saanut surukseni kuulla uutisen, että Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh on kuollut saamiinsa vammoihin tänä aamuna kello 5:29, Persson kertoi noin kello 9 Ruotsin aikaa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

46-vuotias Anna Lindh oli eräs maan kuuluisimmista poliitikoista, ja häntä pidettiin vahvana ehdokkaana pääministeriksi tulevaisuudessa. Tiedotustilaisuudessa Persson kertoi kaipaavansa läheistä työtoveriaan ja muistutti samalla Anna Lindhin tärkeästä työstä Ruotsin politiikassa.

-Ruotsi on menettänyt yhden tärkeimmistä johtajistaan, Persson totesi.

Työtoverit järkyttyneitä kuolemasta

Myös muut ruotsalaispoliitikot ovat ilmaisseet järkytyksensä ulkoministeri Lindhin kuoleman johdosta. Maltillisen kokoomuksen johtajan Bo Lundgrenin mukaan hyökkäys Lindhiä vastaan on samalla hyökkäys avointa ja demokraattista yhteiskuntaa vastaan. Kristillisdemokraattien Alf Svensson muistutti puolestaan, että tämä on nyt jo toinen kerta lyhyen ajan kuluessa, kun yksi Ruotsin johtavista edelläkävijöistä on häikäilemättömästi murhattu.

-Ruotsi on menettänyt suuren poliitikon ja erinomaisen ulkoministerin. Mutta ennen kaikkea kaksi lasta on menettänyt äitinsä ja mies aviopuolisonsa, muistutti keskustapuolueen johtaja Maud Olofsson.

Kansanpuolueen Lars Leijonborg kertoi puhuneensa Anna Lindhin kanssa puhelimessa vain muutama tunti ennen puukotusta.

-Hän oli silloin täynnä intoa ja työhaluja kansanäänestyskampanjan ollessa loppuvaiheessa.

Ympäristöpuolueen Peter Eriksson sanoi olevansa syvästi järkyttynyt, mutta toivoi samalla, ettei pelon sallita ottaa vaarallista yliotetta.

Lindhiä puukotettiin eilen tukholmalaisessa tavaratalossa. Ministeri kiidätettiin Karoliiniseen sairaalaan, mutta hän menehtyi lopulta useita tunteja kestäneeseen leikkaukseen. Sairaalan ilmoituksen mukaan Lindh menehtyi maksaan ja ylävatsaan saamiinsa vammoihin.

Lindh murhattiin vain neljä päivää ennen sunnuntaiksi suunniteltua kansanäänestystä euron käyttöönotosta. Lindh tunnettiin yhtenä euron kiihkeimmistä puolustajista.

Lindhin surma on muistuttanut monien mieleen Ruotsin pääministeri Olof Palmen surman vuonna 1986.

(MTV3-Reuters-TT)

Suomalaissyntyinen kansanedustaja Sinikka Bohlin on huolissaan politikkojen liikkumavapaudesta.

(Seitsemän uutiset 11.09.2003)

Järkyttynyt pääministeri Göran Persson sanoi maan menettäneen yhden taitavimmista poliitikoistaan.

(Ylimääräinen uutislähetys klo 14.10; 11.09.2003)

Ruotsalaiset ovat surun murtamia ulkoministeri Lindhin kuoleman johdosta.

(Ylimääräinen uutislähetys klo 14.10; 11.09.2003)

(Ylimääräinen uutislähetys klo 14.10; 11.09.2003)

(APTN 11.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat