Mainos

Ruotsin poliisi tehostaa sisäistä valvontaansa

Ruotsin poliisi tehostaa sisäistä valvontaansa poliisien ja rikollisten yhteistyön paljastamiseksi. Esitettyjen uusien säännösten mukaan viranomaisilla olisi jatkossa oikeus tarkistaa mm. poliisien pankkitilit mahdollisen lahjonnan paljastamiseksi.

Ruotsin poliisijohto saa yhä enemmän vihjeitä yksittäisten poliisien tekemistä rikoksista - viime vuonna tällaisia vihjeitä tuli jo puolitoista tuhatta. 60 prosenttia vihjeistä ei aiheuttanut toimenpiteitä, loput tutkittiin, ja parikymmentä johti lopulta syytteeseen.

Usein kyseessä on tarpeettoman väkivallan käyttö virantoimituksessa, mutta selvityksissä on paljastunut myös, että jotkut poliisit ovat olleet läheisessä yhteistyössä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa ja saaneet liigoilta lahjuksia palveluistaan. Tällaisia tapauksia on reposteltu näyttävästi julkisuudessa, eivätkä ne ole olleet omiaan parantamaan poliisin mainetta yleisön silmissä.

Poliisiksi pyrkivän taloudellinen tilanne aiotaan selvittää

Nyt poliisi haluaa tiukentaa sisäistä valvontaansa. Tuoreessa selvityksessä esitetään muunmuassa, että mahdollisen rikosrekisterin ohella täytyisi selvittää poliisiksi pyrkivän taloudellinen tilanne. Tarkoitus on kartoittaa, millaisia taloudellisia rasitteita henkilöllä on: velkojen lisäksi tutkitaan, onko niiden perimikseksi jouduttu turvautumaan ulosottomiehen apuun, onko henkilöllä verorästejä jne.

Lisäksi selvitysmies esittää, että viranomaiset voisivat murtaa pankkisalaisuuden ja valvoa yksittäisten poliisien tilejä - näin voitaisiin paljastaa, ovatko he antautuneet korruptiolle.

Selvitysmies Axel Morathin mukaan jo poliisin henkilökohtaiset rahavaikeudet saattavat olla este esimerkiksi talousrikosten tutkimiseen, koska hän saattaa olla alttiimpi ottamaan vastaan lahjuksia - sellainenkin ennakkotapaus löytyy.

Selvityksessä puhutaan erikseen itämafiasta, joka on ulottamassa lonkeroitaan myös Ruotsiin. Poliisille esitetään myös erityistä vihjepankkia, jonne kaikki ilmiannot on tarkoitus koota.
(MTV3/Kari Lumikero)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.