Mainos

Ruotsin pakkokirjoittaminen yo-kokeissa jälleen tapetilla – "Me varoitimme tästä"

7:11

"Keskustelu pakkoruotsista haitallinen" – lapsia halutaan kannustaa kielten opiskeluun

Sekä perussuomalaisten Laura Huhtasaari että RKP:n Mikaela Nylander pitävät tärkeänä keskustelua ruotsin asemasta. Keskustelu roihahti jälleen liekkeihin, kun poliittisessa keskustelussa väläyteltiin mahdollisuutta palauttaa ruotsi pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.

Nylander kannattaa ehdotusta. Hänen mukaansa vapaaehtoisuuden lisääminen ei toivotusti lisännyt muiden kielten kirjoittamista, vaan kaikkien kielten kirjoittaminen on vähentynyt ruotsin mukana.

– Me varoitimme tästä. Ruotsin kirjoittaminen on puolittunut, ja osaamisen tasoin roimasta laskusta ollaan huolissaan, hän toteaa.

Huhtasaari taas korostaisi ruotsin sijaan englannin ja muiden suurien kielten opiskelua ruotsin sijaan. Hän vakuuttaa ruotsinkielisten palveluiden olevan turvatun, oli ruotsin asema koulussa mikä tahansa.

Nylander toteaa kiistää kuitenkin suoraan Huhtasaaren väitteen siitä, ettei valinnanvapauden lisääminen ole toimi ruotsia vastaan.

– Pakkoruotsikeskustelu luo negatiivisia asenteita kieltä kohtaan. Kieltä ei tulisi valita pois sen takia, koska luullaan ettei sitä ikinä tarvitse tulevaisuudessa.

Innostus kieliin tärkeää

Nylander ja Huhtasaari nostavat tärkeäksi lapsien innostamisen kielten opiskeluun. Huhtasaari ei näe vapaamman kielivalinnan olevan tälle este, kun

Nylander taas korostaa, että kieliä pitäisi tarjota enemmän, ei poistaa niitä ruotsin tapaan. Hänen mukaansa jokaisen hälytyskellojen tulisi soida trendille, jossa kieliä luetaan yhä vähemmän.

– Pitäisi keskustella siitä, miten saadaan lapset ja nuoret lukemaan enemmän kieliä, ei vähemmän.

Kumpikin korostaa nuorena aloitetun kielten opiskelun merkitystä. Huhtasaari nosti esille myös aikuisten innostamisen ja asenteet.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.