Mainos

Ruotsin pääministeri kampanjoi euron puolesta kesäpuheessaan

Pääministeri Göran Persson kehotti perinteisessä kesäpuheessaan ruotsalaisia äänestämään yhteisvaluutan puolesta syyskuun kansanäänestyksessä.

Ruotsin pääministeri Göran Persson puolustaa Emua tiukasti.

Ruotsalaisten kannattaa äänestää Euroopan rahaliittoon Emuun liittymisen puolesta, sillä kyllä-ääni varmistaa Ruotsin vaikutusvallan ja vaikuttaa myönteisesti ruotsalaisten talouteen, perusteli Ruotsin pääministeri Göran Persson perinteisessä kesäpuheessaan tänään Sörmlannissa. Perssonin puhetta oli odotettu eräänlaisena lähtölaukauksena Emu-kampanjoinnin loppukirille.

Persson perusteli rahaliittoon liittymistä muun muassa myönteisillä taloudellisilla vaikutuksilla, joiksi hän yksilöi esimerkiksi korkojen ja hintojen laskun.

-Uskon liittymisen vaikutusten olevan positiivisia, mutta sitä en tiedä, kuinka positiivisia ne ovat. Joka tapauksessa suunta on oikea, Persson sanoi.

Hänen mielestään myös Ruotsin arvovallan säilyttämisen vuoksi olisi tärkeää äänestää rahaliittoon liittymisen puolesta. Ruotsi ei ole liian pieni vaikuttamaan, Persson vakuutti.

-Emme saa aina kaikkea, mitä haluamme, mutta meillä on hyvä maine ja meitä kuunnellaan, jos meillä on hyviä näkökohtia, hän sanoi.

"EU vastapaino Yhdysvalloille"

Perssonin mielestä maailmanpoliittinen tilanne puoltaa niin ikään rahaliittoon liittymistä, sillä vain EU voi muodostaa vakavasti otettavan vastapainon Yhdysvaltain kaikkivoipuudelle. Perssonin mukaan myös tämä tulee pitää mielessä lähestyvää kansanäänestystä pohdittaessa.

-Kantakaa vastuunne, osallistukaa keskusteluun. Teidän äänenne on yhtä arvokas kuin minunkin ja vastuunne yhtä suuri, Persson kosiskeli kuulijoitaan Björkvikissä.

Kansanäänestyksen jälkeiseen aikaan Persson otti kantaa vakuuttamalla valtiopäivien säilyvän entisellään kansanäänestyksen jälkeenkin. Hän sanoi myös, että annetut vaalilupaukset toteutetaan kuluvan vaalikauden aikana. Myös vasemmistopuoleen ja ympäristöpuolueen kanssa muodostettu hallitus jatkaa, Persson lupasi.
Ruotsin Emu-kansanäänestys järjestetään 14. syyskuuta.

Vasemmistopuolueen puoluesihteeri Pernilla Zethraues kommentoi Perssonin puhetta tuoreeltaan kutsumalla sitä valetaloustieteeksi ja hevoskauppiaan perusteluiksi. Hänen mukaansa kukaan ei voi sanoa, miltä Ruotsin korkotaso näyttää muutaman vuoden kuluttua. Näin keskustelun painopiste siirtyy keskeisestä EU:n tulevaisuuteen liittyvästä kysymyksestä pois, Zethraeus sanoi. Perssonin näkemykset ovat EU:n tulevaisuudesta ovat epärealistisia, Zethraeus kommentoi.

-On viisainta jättäytyä Emun ulkopuolelle, mikäli halutaan edelleen panostaa hyvinvointiin ja työllisyyteen, arvioi Zethraeus.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.