Ruotsin Oscar Janson huipputulokseen Somerolla

Ruotsalainen Oscar Janson voitti Someron seiväskarnevaalin miesten kilpailun maailman tämän kauden kärkituloksella 587.

Lähes hurmiossa kilpaillut Janson paransi kolmesti omaa ennätystään ylittäen sekä 576, 582 että 587 viimeisellä yrityksellään. Ylitys 587:sta oli jo hänen kuudestoista hyppynsä samassa kilpailussa.

27-vuotias ja 191-senttinen Janson on kehittynyt hitaasti maailman huipulle. Vuosi vuodelta hän on hilannut ennätystään muutaman sentin ylöspäin ilman suuria harppauksia, mutta myös ilman merkittäviä loukkaantumisia. Viime kesänä hän sijoittui Münchenin EM-finaalissa yhdeksänneksi.

Kilpailun kymmenen parasta ylittivät kaikki vähintään 530. Paras suomalainen oli kolmanneksi tuloksella 550 sijoittunut Matti Mononen. Mononen jätti rohkeasti 560 väliin ja teki kolme lupaavaa yritystä ennätyskorkeudestaan 570. Vesa Rantanen ja Mikko Latvala ylittivät 540:een asti kaikki korkeudet ensimmäisellä yrityksellään, mutteivät päässeet yli enää korkeammalta. Tämänvuotinen sisäratojen Suomen mestari Toni Latvala oli kuudes samalla tuloksella.

Olot kilpailun aikana olivat hyvät. Lämpötila oli runsaat 20 astetta ja ilma lähes tyyni. Pienenpieni myötäinen tuulenvirtaus puhalteli silloin tällöin.

Latvala voitti naisten kilpailun

Naisten seiväshypyn voitti Kankaanpään Urheilijoiden Anne Latvala tuloksella 396. Kaksi päivää aikaisemmin hän ylitti alle 23-vuotiaiden kilpailussa tasan neljä metriä. Erittäin tasaisen kilpailun viisi seuraavaa hyppääjää ylittivät kaikki saman tuloksen 386.

Seitsemänneksi sijoittui järjestävän seuran Someron Esan Hanna Nikkanen uudella 15-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 376. Se ylittää myös alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuiden tulosrajan.

Nikkanen paransi samana viikonloppuna kolme kertaa oman ikäluokkansa SE:tä. Torstaina hän ylitti 15-vuotiaiden kilpailussa 372, perjantaina 17-vuotiaiden kilpailussa 375 ja sunnuntaina naisten kilpailussa 376.