Mainos

Ruotsin oppositio vastustaa Itämeren kaasuputkea

Ruotsin oppositio vaatii maan hallitusta luopumaan Venäjältä Saksaan suunnitteilla olevasta kaasuputkihankkeesta. Myös osa Ruotsin hallituksesta suhtautuu kriittisesti putkihankkeeseen.

Ruotsin oppositio sosiaalidemokraattien Mona Sahlinin johdolla vastustaa venäläis-saksalaista hanketta vetää kaasuputki Itämeren pohjaa pitkin Venäjältä Saksaan. Se vaatii Ruotsin hallitusta vetäytymään hankkeesta ja tukemaan vaihtoehtoista maitse vedettävää putkireittiä, kirjoittivat opposition edustajat tämänpäiväisen Svenska Dagbladet -lehden mielipidesivuilla.

Hallitus ei heti vastannut avaukseen, mutta kriittisiä kommentteja on kuultu myös pääministeri Fredrik Reinfeldtin hallituspuolueiden riveistä.

Sahlin, vasemmistopuolueen johtaja Lars Ohly ja ympäristöpuolueen Peter Eriksson katsovat, että hankkeessa olisi tehtävä läheisempää yhteistyötä Baltian ja Puolan kanssa.

- Jos hallitus hyväksyy kaasuputken vetämisen, merkitsee se samalla lisäpäästöjen ja vakavien ympäristöuhkien hiljaista hyväksymistä Itämeren herkälle ekojärjestelmälle, poliitikot toteavat.

Nord Stream -yhtiö aikoo vetää 1200 kilometriä pitkän kaasuputken Venäjältä Saksaa reittiä, joka kulkee myös Ruotsin talousalueella Gotlannin vesillä.

Oppositio uskoo hankkeen pysäyttämiseen

Oppositiojohtajat ovat sitä mieltä, että Ruotsin hallitus voi hyvinkin pysäyttää hankkeen ympäristönäkökohtiin vedoten.

- EU:n lainsäädäntö tekee mahdolliseksi asettaa kovat ympäristövaatimukset, ja Ruotsi voittaisi mitä todennäköisimmin, jos asiasta kehkeytyisi oikeustaistelu.

Ympäristöministeri Andreas Carlgren vastasi myöhemmin päivällä oppositiolle toteamalla, että kansainväliset sopimukset ja Ruotsin lait viitoittavat hänen työtään kaasuputkihankkeessa, kun se hakemuksineen ja ympäristöarvioineen ehtii hänen pöydälleen.

- Nykyinen hallitus katsoo - aivan kuin edellinenkin hallitus - että tärkeätä on tehdä hyvin kattava ja perusteellinen ympäristökartoitus. Me emme halua uusia riskejä Itämeren ympäristölle, ministeri totesi uutistoimisto TT:lle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.