Ruotsin öljyprotestit laajenivat Tukholmaan

Ruotsissa polttoaineiden korkeista hinnoista johtuvat protestit laajenivat iltapäivällä Tukholman öljysatamaan. Mielenosoittajien tarkoituksena on ulottaa saarto myös Tukholman muihin satamiin, mukaanlukien Viking Linen ja Silja Linen terminaalit.

Myös Göteborgin ja Malmön satamiin oli kerääntynyt lukuisia rekkoja vaikeuttamaan laivaliikennettä. Yksityisautoilijat, turistibussit sekä elintarvikkeita ja lääkkeitä kuljettavat rekat päästettiin jatkamaan matkaansa, mutta muut kuljetukset pysäytettiin satamaan.

Ruotsin poliisin mukaan protestit ovat laittomia ja liikennettä tukkivia rekka-autoilijoita voidaan sakottaa virheellisestä pysäköinnistä. Satamien saartoihin arvioitiin osallistuvan nelisensataa kuorma-autoa.

Mielenilmaukset näkyivät myös kaupunkien keskustoissa. Esimerkiksi Linköpingissä 120 maanviljelijää pysäköi traktorinsa kaupungin keskusaukiolle. Öljy-yhtiöt varoittivat polttoaineen loppumisesta muutaman päivän sisällä. Kuluttajat ovat alkaneet hamstrata bensiiniä ja dieseliä.

Ruotsin Shellistä kerrottiin, että Göteborgin säiliöt ovat vaarassa tyhjentyä ensimmäisenä. Kuljetusyrittäjien edustajan Håkan Alexanderssonin mukaan protestit jatkuvat, kunnes Ruotsin hallitus antaa periksi ja alentaa polttoaineiden hintoja.

Kuljetusyrittäjien liitto tapasi tänään talousministeriön edustajia. Autoilijat ehdottivat hallitukselle dieselveron palautusjärjestelmää, jollainen on tällä hetkellä käytössä mm. Hollannissa.

Norjassa saarrot päättyivät

Norjassa kuljetusyrittäjien öljysaarrot jouduttiin lopettamaan iltapäivällä sen jälkeen kun valtiollinen öljy-yhtiö Statoil oli tehnyt saarroista rikosilmoituksen.

Oslon protesti

Norjalaiset kuljetusyrittäjät olivat aamulla liittyneet eurooppalaisten mielenosoittajien rintamaan saartamalla öljynjalostamoja ja -varastoja maan etelä- ja keskiosissa. Saarto ehti katkaista bensiinin ja dieselin toimitukset koko Etelä-Norjassa.

Iltaa kohden polttoainekuljetukset kuitenkin palautuivat normaaliksi. Kuljetusyrittäjien tavoitteena oli painostaa hallitusta alentamaan dieselin hintaa. Vastalausetoimista päätettiin viime viikolla, kun hallitus ei suostunut dieselin hinnanalennuksiin budjettiesityksessä, joka on määrä julkistaa lokakuun alussa.

Norja on Saudi-Arabian jälkeen maailman toiseksi suurin öljynviejä. Tästä huolimatta polttoaineiden hinnat ovat maailman huippua.
(STT-NTB-TT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat