Ruotsin nuorisokodeissa paljastui rajuja käytäntöjä

Ruotsin valtion erityisnuorisokodeissa riisutaan lapsia ja nuoria vaikka pakolla alusvaatteisilleen, jos heidät suljetaan eristysselliin. Sellit ovat ahtaita ja paljaita huoneita, joissa on vain patja lattialla. Selleissä ei ole aina edes wc:tä, eikä henkilökunta mielellään laske sellin asukkia tarpeilleen.

Nuorisokotien toimintaa on selvittänyt Ruotsin radion tutkiva Kaliber-ohjelma.

Eristysselleihin teljetään väkivaltaisia ja huumehöyryisiä lapsia ja nuoria "viimeisenä keinona". Jos he eivät suostu riisuutumaan, henkilökunta voi kiskoa tai saksia vaatteet pois heidän päältään.

Radiossa haastateltu tyttö kertoi, kuinka moneen kertaan raiskatulta tytöltä oli revitty päältä rintaliivitkin. Tyttö oli pakkohuostaanotettu sen jälkeen, kun hän oli joutunut sukupuolisen hyväksikäytön uhriksi.

Henkilökunta on perustellut riisumista sillä, ettei eristyksiin joutuva lapsi tai nuori pääse kätkemään vaatteisiinsa esimerkiksi itsemurhan tekovälinettä.

Erityisnuorisokodeista vastaava virasto SiS lupasi, että eristäminen pelkissä alusvaatteissa loppuu.

- Se ei kuulosta hyvältä - silloin se ei tule jatkumaan tällä tavalla, SiS:n pääjohtaja Ewa Persson Göransson sanoi Kaliberin haastattelussa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat