Ruotsin NRF-jarruttelu harmitti eduskuntaa

Ruotsin yllättäen ottama aikalisä herätti närkästystä eduskunnassa, kun Suomen osallistumista Naton NRF-joukkoihin puitiin jälleen eduskunnassa keskiviikkona.

Ruotsissa päätöksenteko Naton nopean toiminnan joukkoihin lähdöstä siirtynee syksyyn, koska opposition kanssa ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Suomi joutuu siten etenemään asiassa omaa tietään.

Ruotsin menettelyyn oltiin tyytymättömiä niin hallitusryhmissä kuin oppositiossakin. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) huomautti, että asiassa oli kyllä tarkoitus kulkea yhtä jalkaa.

- Ei pidä unohtaa, että Naton kutsusta on kohta jo puolitoista vuotta. Ei ole siis asiassa puuttunut tuumausaikaa.

Salolaisen mukaan valmistelusta ei synny hyvää kuvaa, kun ensin korostetaan yksituumaisuutta ja päätöstä tehtäessä huomataan, ettei tunnettukaan riittävästi Ruotsin tahtotilaa eikä aikataulua.

- No eipä silti, joskus on hyvä, että Suomi vie ja Ruotsi vikisee, hän kevensi.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma kiitteli, että Suomessa turvallisuuspolitiikkaa koskevat ratkaisut on voitu tehdä hyvässä yhteistyössä hallitusrintaman ja opposition kesken.

- Ruotsissa tilanne ikävä kyllä on loppusuoralla osoittautunut toiseksi. Ei ole syntynyt kunnollista yhteydenpitoa, ja sen takia he joutuivat lykkäämään omaa päätöstään, hän valitteli.

Vasemmisto ilmiriidassa

Hallituksen NRF-selonteko puhutti palautekeskustelussa yhtä kiihkeästi kuin sitä pari viikkoa sitten valiokuntakäsittelyyn saatettaessakin. Vasemmistopuolueiden keskinäinen sanailu oli hyytävää.

NRF-hanketta tukemaan lähteneet sosiaalidemokraatit sättivät vasemmistoliittolaisia tovereitaan kylmän sodan poteroihin kaivautumisesta ja sotaretoriikan kylvämisestä. Nato-joukkoihin lähtöä kiihkeästi vastustavaa vasemmistoliitto löi takaisin huomauttamalla Suomen demarien olevan oikeammalla kuin Ruotsin porvarien.

- Ruotsissa on sentään demareita ja tuntuuhan sekin joltakin, Esko-Juhani Tennilä (vas.) sivalsi.

Heinäluoma kehotti Tennilää vielä kerran vaihtamaan jo 2000-luvun silmälasimuotiin. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi painokkaasti, ettei kyseessä ole mikään Suomi-Nato-kysymys vaan kriisinhallintakysymys.

Tuomioja ihmetteli kuitenkin, mahtoiko Ruotsin hallituksen kanta tulla kuitenkin Suomelle yllätyksenä, vaikka niin ei saisi olla. Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) selvitti, että asiasta oltiin pitkin matkaa ainakin jollakin lailla kärryillä.

Eduskunta tulee hyväksymään Suomen osallistumisen NRF-joukkojen täydentävään toimintaan selvin luvuin. Täysin yksin vasemmistoliitto ei kuitenkaan jää, sillä myös perussuomalaiset olivat valmiit lyömään kapuloita hankkeen rattaisiin.

Puheenjohtaja Timo Soini katsoi SDP:n joutuneen asiassa tasavallan presidentin kannan vangiksi. Hän ennakoi NRF-linjasta sosiaalidemokraateille vielä varallisuusveron poiston kaltaista taakkaa kannettavaksi.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat