Mainos

Ruotsin myrkkytuho laajenee

Etelä-Ruotsissa viime viikonvaihteessa sattunut myrkkyonnettomuus laajenee. Tänään ilmeni, että tunnelirakennuksen yhteydessä ympäristöön vuotanut erittäin vaarallinen myrkky on saastuttanut paikallisten asukkaiden kaivoja.

Alueen asukkaita oli jo aiemmin kehotettu olemaan juomatta kaivovettä. Nyt viranomaiset ovat jyrkentäneet kieltoa.

Kaikkiaan viidessä kaivossa on havaittu jälkiä myrkystä, joka on peräisin Hallanninharjun alle tulevan rautatietunnelin rakennustyömaalta. Myrkkyä on tiivisteessä, jota on käytetty tunnelin seinämien vahvistamiseen.

Kaivojen myrkkymäärät eivät ole suuria, mutta myrkky on erittäin vaarallista. Se voi aiheuttaa hermovaurioita ja pysyviä vammoja henkilöille, jotka joutuvat alttiiksi pienillekin määrille. Myrkyn pääseminen pohjaveteen on viranomaisten mukaan uusi vakava käänne ympäristöskandaalissa, joka on laatuaan pahin Ruotsissa useisiin vuosiin.

Rautatietunnelin rakennustyöt keskeytettiin, kun onnettomuus havaittiin. Ruotsin pääministeri Göran Persson on vaatinut vastuussa olevien henkilöiden rankaisemista, mutta toistaiseksi vain paikalliset työnjohtajat on pantu syrjään.

Rakennustöistä vastaava Skanska-yhtymä on pumpannut tunneliin yhteensä 1800 tonnia tiivisteainetta. Myrkkyvuodon takia Hallannissa on jouduttu teurastamaan karjaa. Myrkky on myös tuhonnut yhden kalanviljelyslaitoksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.