Osa tappajista käyttää "murhahuumetta" ennen tekojaan – Ruotsin murhakierteen pysäyttävät luvut

Ruotsin jengiväkivaltaisuudet kiihtyneet viime viikkoina – Tukholmassa taas kaksi räjähdystä 5:30
Katso video: Näin Ruotsin tilanteeseen perehtynyt MTV Uutisten toimittaja kertoo jengiväkivaltaan liittyvistä luvuista.

Ampumatapaukset ja räjähdykset ovat kasvaneet Ruotsissa ennätyksellisiin lukemiin tänä vuonna.

Ruotsin jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Viimeisimmät räjähdykset tapahtuivat eilen Tukholman seudulla Huddingessa sijaitsevassa rivitalossa ja asuinrakennuksessa Hässelby Villastadissa.

Ruotsin tilanteeseen perehtyneen toimittaja Kitta Kohosen mukaan räjähdyksissä on kyse koston kierteestä.

– Hässelbyn räjähdys liittyy keskiviikon murhaan Jordbrossa. (Räjähtäneessä) rivitaloasunnossa on kirjoilla kaksi henkilöä, jotka molemmat ovat epäiltyinä tästä murhasta, Kohonen kertoo.

Ennätykselliset lukemat

Kohosen mukaan kulunut vuosi on ollut ennätyksellinen räjähdysten ja ampumisten osalta. 

Ruotsin poliisin tilastojen mukaan pelkästään syyskuussa 11 ihmistä kuoli ampumatapauksissa ja yksi henkilö räjähdyksissä.

Tiistaihin mennessä tänä vuonna Ruotsissa on tapahtunut 285 ampumista, joissa on kuollut 44 ihmistä ja loukkaantunut 87. Pisin aika ampumisten välillä on ollut 113 tuntia. 

Viimeisestä kuolemaan johtaneesta ammuskelusta on kulunut 4 päivää ja viimeisestä ammuskelusta vain joitain kymmeniä tunteja. 

Pommi-iskuja on tapahtunut tämän vuoden aikana 126, mukaan lukien eilen aamuna tapahtuneet. Pommi-iskun valmisteluja on tehty 96 ja yrityksiä 33. 

Kohosen mukaan ampumatapauksia on ollut edellisinäkin vuosina, mutta räjähdysten kasvu yhdistettynä ampumatapauksiin tekee tästä vuodesta poikkeuksellisen.

– Voi puhua, että väkivallan aalto on käynnissä Ruotsissa, Kohonen sanoo. 

Väkivaltaa ihannoidaan

Kehitys tähän tilanteeseen on ollut pitkä. Viimeisten vuosien aikana väkivallasta on tullut trendikästä nuorten keskuudessa, Kohonen toteaa. 

Huumeita ja rahaa ihannoidaan.

– Yhdeltä dekkaristilta tuli hyvä selitys: Miten tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa tähän? Älkää ostako huumeita! Kohonen kertoo dekkaristin vastanneen.

Nuoria ja lapsia on houkuteltu tekemään ampumisia sillä verukkeella, että he saavat paikan rikollisjärjestössä. 

Kuvioon liittyy myös "murhaamishuumeeksi" kutsuttu, opioideihin kuuluva kipulääke tramadoli. Lääkkeen on ajateltu helpottavan väkivallan tekoa.

– Sitä otetaan ennen kuin mennään toisia ihmisiä tappamaan, Kohonen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat