Mainos

Ruotsin maahanmuuttovirastossa kohu

Ruotsissa on paljastunut jo kolme tapausta, joissa maahanmuuttoviraston henkilökunta on nöyryyttänyt turvapaikkaa hakeneita. Yhdessä tapauksessa maahanmuuttoviraston henkilökunta oli muun muassa juhlinut kuohuviinillä, kun erään perheen ja sairaan lapsen karkotus oli onnistuneesti ohi.

Ruotsin maahanmuuttovirasto pyysi tänään anteeksi tapauksia, joissa sen henkilökunta oli juhlinut turvapaikanhakijoiden onnistunutta käännyttämistä Ruotsista.

Eilen Ruotsin STV paljasti tapauksen, jossa eräs viraston osastopäälliköistä äyski sokealle turvapaikanhakijalle, ja vaati tätä katsomaan silmiin, kun hänelle puhutaan.

Maahanmuuttoviraston pääjohtaja Janna Valik pyysi tänään iltapäivällä tiedotustilaisuudessa anteeksi kaikilta, jotka tuntevat tulleensa loukatuiksi. Valikin mukaan viraston työetiikkaa on syytä parantaa. Hän ei kuitenkaan aio erota tehtävästään kohun vuoksi.

Norrköpingissä päämajaansa pitävän maahanmuuttoviraston (Migrationverket) tehtäväkenttä ei ole mutkaton. Viraston tehtäviin kuuluu päättää, ketkä turvapaikanhakijat saavat jäädä maahan ja ketkä eivät, ja huolehtia sitten maastakarkotuksista, jotka usein ovat hyvin kivuliaita ja sydäntä särkeviä.

Maahanmuuttoviraston pääjohtajan paikka on ollut tuulinen ja sen haltija on vaihtunut tämän tästä. Valik, jonka erottamista on jo vaadittu, aloitti tehtävässä viime vuonna. Hänen edeltäjänsä oli Ruotsin nykyinen maahanmuuttoministeri Barbro Holmgren.

Kuohuviinitarjoilua karkotuksen kunniaksi

Tapaukset, joita pääjohtaja Hanna Valik pyysi anteeksi, ovat viime vuodelta, mutta tulivat julki alkuviikosta. Dagens Nyheter -lehti paljasti, että viraston henkilökunta oli juhlinut turvapaikkaa hakeneen yksinhuoltajaäidin ja tämän lasten käännyttämistä Ruotsista. Juhlinnan järjestänyt henkilö on joutunut jättämään työnsä.

Toisessa tapauksessa maahanmuuttoviraston henkilökunta oli juhlinut kuohuviinillä, kun erään perheen ja sairaan lapsen karkotus oli onnistuneesti ohi.

Eilen illalla Ruotsin televisio SVT nosti päivänvaloon kolmannen tapauksen. Eräs maahanmuuttajaviraston osastopäällikkö oli haukkunut ja nöyryyttänyt sokeaa turvapaikanhakijaa, joka oli pyytänyt apua.

Television esittämällä ääninauhalla kuuluu, kuinka maahanmuuttoviraston osastopäällikkö oli tiuskinut miehelle:

- Oletko pieni lapsi vai aikuinen mies? Me emme ole sinun äitisi eikä isäsi myöskään, koita pärjätä itse, virkailija sanoi.

Kun turvapaikanhakija oli sanonut, että hän saattaa riistää itseltään hengen, oli virkailija vastannut, että tee, kuinka haluat, kunhan lähdet täältä. Kohta tulee seuraava asiakas.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.