Mainos

Ruotsin koulujärjestelmään tulossa tiukempi ote

Tiukempaa kuria, eliittiluokkia, yhdenmukaisempia opintosuunnitelmia. Ruotsin koulujärjestelmää halutaan jämäköittää tiukoin ottein. Säännöksiä vastaan toimiville kouluille voidaan räpsäyttää tulevaisuudessa jopa uhkasakot.

Ruotsin opetusministeri Jan Björklundin tänään jättämä esitys uudesta koululaista on herättänyt vilkasta keskustelua, sillä tietoja sen yksityiskohdista on tihkunut jo kevään mittaan.

Björklundin itsensä mukaan suurin muutos uudessa laissa koskee oppilaiden erityistarpeita ja oikeusturvaa. Vanhemmat, joiden lapsilla on erityistarpeita, voivat vaatia jatkossa lapsilleen tarvittavaa tukea. Vastaisuudessa riittämättömistä tukitoimista on myös mahdollisuus valittaa.

- Mielestäni kaikkein tärkeintä on, että annamme suurista vaikeuksista kärsiville oppilaille oikeuden saada todellakin enemmän tukea koululta, Björklund sanoi.

Björklundin mukaan uuden lain on myös määrä taata tasavertaiset lähtökohdat riippumatta siitä, käyvätkö oppilaat kunnallista koulua vai niin sanottua vapaakoulua. Kirjavin käytännöin toimivien vapaakoulujen opintosuunnitelmia pyritään lain myötä hinaamaan mahdollisimman lähelle kunnallista opetusta.

Oikeus äidinkielen tukeen turvataan esikouluissa

Lakiesityksessä tiukennetaan myös kuntien velvollisuutta järjestää esimerkiksi suomenkielen harjoitusta päiväkodeissa. Esikoulujen äidinkielen tukea on säädelty toistaiseksi vain opetussuunnitelmassa, mutta käytännössä monet Ruotsin kunnista ovat laistaneet vastuusta. Nyt oikeus äidinkielen tukeen kirjataan uuteen koululakiin, kertoo Ruotsin radion suomenkielinen kanava Sisuradio.

Lausuntokierrokselle lähtevän uuden koululain on kaavailtu astuvan voimaan heinäkuussa 2011. Oppositio on suhtautunut ehdotukseen varauksella ja toivoi, että lain valmistelu olisi ollut puolueblokit ylittävää.

Oppositiopuolue sosiaalidemokraattien kouluasioista vastaava puhemies Marie Granlund ei kuitenkaan halunnut vastata kysymykseen, aikooko puolue romuttaa lain, mikäli oppositio voittaisi ensi vuonna pidettävät valtiopäivävaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.