Mainos

Ruotsin kevätbudjetti esiteltiin

Ruotsin valtionvarainministeri Per Nuder sanoo, että sosialidemokraatit ja heidän tukipuolueensa ovat nyt saaneet koottua Euroopan vahvimman budjettiesityksen.

Ruotsin valtionvarainministeri Per Nuder on tänään esitellyt hallituksen kevätbudjetin. Nuder sanoo budjetin olevan mahdollisesti jopa vahvin budjetti koko Euroopassa. Porvarillinen oppositio keskittyi puolestaan arvostelemaan työttömyyttä.

- Ruotsilla menee hyvin. Tämä on ensimmäinen uudistuksia sisältävä budjetti pitkästä aikaa ja meillä on siihen varaa. Julkinen talous on tasapainossa ja kotitalouksien ostovoima on vahva, Nuder lasketteli esitellessään valtiopäiville viimeistä budjettiesitystä ennen syksyn vaaleja. Nuder totesi edelleen, että sosialidemokraatit ja heidän tukipuolueensa vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue ovat saaneet koottua Euroopan vahvimman budjettiesityksen.

Nuderin esittelemien numeroiden valossa Ruotsin talouskasvu jatkuisi vahvana. Tänä vuonna kasvun arvellaan olevan 3,6 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia. Valtiontalouden ylijäämän arvioidaan nousevan tämän vuoden 2,0 prosentista ensi vuonna 2,2 prosenttiin.

Budjettiesityksessä on kymmeniä uudistuksia ja lisämäärärahoja yhteiskunnan eri sektorien vahvistamiseksi. Muun muassa opiskelijoiden opintorahaan tulee 11 euron kuukausittainen korotus. Eläkkeisiin ja eläkeläisten asumistukeen luvataan pienet korotukset, ja sairaiden vanhusten hoitoon luvataan 600 miljoonaa kruunua lisärahaa.

Valtiopäivillä käydyssä budjettikeskustelussa porvarillinen oppositio myönsi, että Ruotsilla menee hyvin, mutta ei kaikilla ruotsalaisilla. Työttömiä on yhä paljon.

- Ruotsin talous voi loistavasti, mutta se ei koske koko Ruotsia, totesi kansanpuolueen Karin Pilsäter.

Muiden porvaripuolueiden edustajat olivat samoilla linjoilla. He kyselivät miksi hallitus ei saa työttömyyttä kuriin suurista puheistaan ja panostuksistaan huolimatta. Porvarillinen oppositio esittelee oman budjettiesityksensä 3. toukokuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.