Mainos

Ruotsin keski-ikäiset eläköityvät huolestuttavalla vauhdilla

Tuoreet tilastotiedot kertovat neli- ja viisikymppisten ruotsalaisten sairaspoissaolojen kasvaneen selvästi.

Ruotsi

Ruotsin hallituksen asettaman sosiaalivakuutusselvitysryhmän tilastojen mukaan 1940-luvulla syntyneet jatkavat työelämässä entistä vanhemmiksi, kun taas 1950- ja 1960-luvuilla syntyneiden ennenaikaiset eläkkeellejäännit kasvavat.

Ryhmän puheenjohtaja Anna Hedborg ja sihteeri Hans Olsson kertoivat Dagens Nyheter -lehdesssä julkaistussa kirjoituksessaan, että Ruotsin alentunut työllisyysaste ei johdukaan siitä vanhasta trendistä, että ikääntyvät poistuisivat työelämästä yhä nuorempina.

Kymmenen vuoden aikana ovat 35-54-vuotiaiden yhteenlasketut sairauspoissaolot ja ennenaikaiset eläkkeet lisääntyneet lähes 50 prosenttia, Hedborg ja Olsson kirjoittavat.

-Suurin osa ennenaikaiseläkeläisistä on yhä noin 60-vuotiaita, mutta kasvu nuorempien kohdalla on hälyttävää, he toteavat.

Kehityksellä on suuri merkitys valtion taloudelle. Ruotsissa tarvittaisiin enemmän työtä tekeviä ihmisiä, jos julkisen sektorin toiminta aiotaan tulevaisuudessa rahoittaa veroilla, mutta työtä tekevien osuus työikäisistä ei ole suhdannenoususta huolimatta kasvanut vuodesta 1994, Hedborg ja Olsson kirjoittavat.

Ruotsin eläkejärjestelmän ylijäämä on alentunut rajusti muutaman viime vuoden aikana, kertoi Ruotsin televisio uutisissaan eilen. Syynä on television mukaan se, että yhä harvempi on töissä ja yhä useampi sairaslomalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.