Mainos

Ruotsin-kauppa jo vuosia Suomelle ylijäämäistä

Suomi on jo vuosia myynyt enemmän Ruotsiin, kuin ostanut sieltä. Kymmenen viime vuoden ajan kaupan ylijäämä on ollut keskimäärin puoli miljardia euroa vuodessa. Suurin osa maiden välisestä kaupasta muodostuu koneista ja laitteista.

Suomen ja Ruotsin välinen kauppavaihto on jo vuosia ollut Suomelle reilusti ylijäämäistä. Ylijäämää on jo kymmenisen vuotta kertynyt vuosittain keskimäärin lähes puoli miljardia euroa. Vuonna 2000 Suomen vienti Ruotsiin oli 778 miljoonaa euroa tuontia suurempi. Vuonna 2001 ylijäämää kertyi 362 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna se supistui 74 miljoonaan euroon.

Pääosa Suomen viennistä Ruotsiin koostuu koneista ja laitteista, metalleista ja metallituotteista sekä kuljetusvälineistä. Niiden osuus koko viime vuoden viennistä oli lähes puolet eli 47,7 prosenttia. Koko viennin arvo oli viime vuonna 4125 miljoonaa euroa, josta koneiden ja laitteiden osuus oli neljännes eli runsaat miljardi euroa.

Myös tuonnissa koneet ja laitteet, kuljetusvälineet sekä metalli ja metallituotteet ovat hallitseva erä. Niiden osuus viime vuoden yhteensä 4051 miljoonan euron arvoisesta tuonnista oli 46,2 prosenttia. Kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon ajalta vienti Ruotsiin oli 2350 miljoonaa ja tuonti 2008 miljoonaa euroa. Ruotsin osuus koko Suomen viennistä oli 10,2 prosenttia ja tuonnin osuus 11,2 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.