Mainos

Ruotsin ja Suomen yhteinen rauhanturvapataljoona suunnitteilla

Ruotsin hallitus määräsi tänään puolustusvoimat valmistelemaan Suomen ja Ruotsin yhteisen rauhaturvapataljoonan muodostamista valvomaan Kosovon mahdollista rauhansopimusta.

Hanketta valmistellaan, vaikka Nato pommittaa parhaillaan Jugoslaviaa ja serbijoukot ajavat albaaneja kodeistaan Kosovossa.
Suomalais-ruotsalainen yhteispataljoona voisi joka tapauksessa matkustaa alueelle aikaisintaan elokuussa edellyttäen, että Kosovoon on saatu aikaiseksi rauhansopimus, jota Nato tai jokin muu järjestö voisi valvoa.

Käytännössä tämänpäiväinen määräys tarkoittaa sitä, että Ruotsin asevoimat voi heti aloittaa yhteisen päällystökoulutuksen Suomen puolustusvoimien kanssa.

Taistelutilanteessa yhteispataljoona ei toimi

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Owe Wiktorin on suhtautunut aiemmin varauksellisesti sekapataljoonan lähettämiseen Kosovoon. Rauhanomaisissa oloissa kahdesta kansallisuudesta koostuva pataljoona toimisi, mutta jos sotilaat uhkaavat joutua taisteluihin, saattavat mahdolliset kielivaikeudet ja erot taktiikassa muodostua vaaraksi joukoille, Wiktorin perusteli.

Wiktorinin mukaan täysin suomalainen ja täysin ruotsalainen pataljoona voisivat kyllä toimia saman komennon alaisuudessa. Sen sijaan komppanioita ei tulisi sisällyttää samaan pataljoonaan. Wiktorinin esittämästä arvostelusta huolimatta Ruotsin hallitus ei ole perunut alkuperäisiä suunnitelmia yhteispataljoonan perustamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.