Mainos

Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys ehtona Viron ja Latvian jäsenyydelle

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on välttämätön edellytys Viron ja Latvian jäsenyydelle Natossa. Näin arvioi ruotsalainen turvallisuuspoliittinen asiantuntija Bo Hugemark. Hugemark kirjoitti Svenska Dagbladetissa ilmestyneessä artikkelissa, että ihanteellista olisi Viron, Latvian, Suomen ja Ruotsin samanaikainen liittyminen Natoon.

Nato-tunnus

Tällaista mallia on Ruotsissa ajanut maltillinen kokoomus. Jos tätä mallia ei voida toteuttaa, voisivat Ruotsi ja Suomi Hugemarkin mukaan Naton jäseninä todennäköisesti "tartuttaa" turvallisuutta Baltian maihin mm. läheisellä puolustusyhteistyöllä niiden kanssa. Liettuan liittyminen Natoon ei Hugemarkin mukaan ole yhtä ongelmallista kuin Viron ja Latvian jäsenyys. Tämä johtuu siitä, että Liettua on Natoon jo kuuluvan Puolan naapurimaa.

Kaikki kolme Baltian maata tavoittelevat Naton jäsenyyttä, vaikka Venäjä on ilmoittanut vastustavansa jyrkästi näiden entisten neuvostotasavaltojen liittymistä. Hugemark kirjoitti, että Ruotsissa vastustetaan Natoon liittymistä sillä perusteella, että Ruotsi joutuisi näin Naton ydinsateenvarjon alle. Hugemarkin mielestä Ruotsi on kuitenkin ollut kylmän sodan päivistä lähtien Naton ydinsateenvarjon suojassa.

-Keneltäkään ei varmaan ole jäänyt viime aikoina huomaamatta, että Ruotsi toivoi Yhdysvaltojen ja Naton

Ruotsissa pelätään Naton ydinsateenvarjoa

tulevan apuun hädän hetkellä, vaikka emme itse halunneet sitoutua auttamaan muita, Hugemark kirjoitti.
-Ja koska Naton pelote viime kädessä perustui ydinaseisiin, niin niihin perustui myös meidän turvallisuutemme. Hugemark on eversti evp, joka on toiminut mm. Ruotsin sotakorkeakoulun opettajana. Ruotsin Nato-jäsenyyttä ajava Hugemark on ahkerasti käytetty kommentaattori ruotsalaisissa viestimissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.