Mainos

Ruotsin hovi vaikenee kohukirjan sisällöstä

Ruotsin kuninkaan metsästysretki herätti valtaisan mediahuomion torstaina Länsi-Götanmaan Hunnebergissa. Ympäri Pohjoismaita saapunut toimittajalauma odotti innokkaana hirvijahdissa olleen kuninkaan kommentteja vastajulkaistusta skandaalikirjasta, jossa tämän väitettiin käyneen strippiklubilla ja vieraissa sängyissä.

Reilut viisi minuuttia puhunut kuningas Kaarle XVI Kustaa kuitenkin jätti toimittajat kylmäksi. Hän kieltäytyi kommentoimasta kirjan sisältöä ja kiisti ehtineensä edes lukea sitä.

- Olen puhunut perheeni ja kuningattaren kanssa. Me käännämme nyt sivua ja jatkamme eteenpäin. Mitä olen ymmärtänyt, nämä asiat ovat tapahtuneet kauan sitten, kuningas tyytyi toteamaan.

Arvioiden mukaan hovin asianajajat ovat miettineet päänsä puhki ulospääsyä tilanteesta. Kirjassa kuninkaan kerrotaan viihtyneen Tukholman alamaailman pyörittämässä tyttöbaarissa ja pitäneen rakastajaa. Kirjan mukaan kuningas seurusteli 1990-luvun lopussa kuuluisan laulajan kanssa, mistä myös kuningatar Silvian kerrottiin olleen tietoinen.

Suurin osa kirjan väitteistä koski tapahtumia 1980- ja 1990-luvuilta.

Oikeuskäsittely pahentaisi skandaalia

Väitteiden tunnustaminen olisi ollut skandaali, mutta myös niiden kieltäminen olisi saattanut ajaa kuninkaan kinkkiseen tilanteeseen. Tietämättömyys kirjan sisällöstä säästi Kaarle XVI Kustaan ainakin toistaiseksi kiusallisilta lisäkysymyksiltä kirjan totuudenmukaisuudesta.

Aftonbladet-lehden haastattelemien oikeusoppineiden mukaan mahdollinen oikeudenkäynti pahentaisi skandaalia, sillä oikeuskäsittelyssä kuningas saattaisi joutua puhumaan yksityiselämästään kaiken kansan edessä.

- Kuninkaalla on riski joutua kertomaan oikeudessa yksityiselämänsä yksityiskohtia. Hän on se, jolla on eniten hävittävää, asianajaja Peter Althin sanoi Aftonbladetille.

Kaarle XVI Kustaa - Vastahakoinen monarkki -kirjan kirjoittajat Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher ja Tove Meyer ovat ilmoittaneet olevansa tarvittaessa valmiita oikeudenkäyntiin, lehti kertoi.

Kirjakaupat täyttyivät ikänaisista

Kuningasta käsittelevä skandaalikirja on vetänyt sankan joukon ruotsalaisia kirjakauppoihin. Jossain kirjakaupoissa myytiin ei oota jo ennen puolta päivää. Kaarle XVI Kustaa - Vastahakoinen monarkki -kirjan kustantaja onkin ilmoittanut ottavansa uuden, 30000 kirjan uusintapainoksen.

Nettikirjakauppa Adlibris on myynyt kahdessa päivässä parituhatta kirjaa, joista suurimman osan pääkaupunkilaisille. Tyypillisin ostaja on kaupan mukaan on ollut 60-70-vuotias tukholmalaisnainen.

Kaikkia eivät kuitenkaan kuninkaan väitetyt naisseikkailut kiinnosta. Ruotsin television tilaamaan mielipidekyselyn mukaan joka toisen mielestä kuningas Kaarle XVI Kustaan asioiden yksityisasioiden tonkiminen on väärin.

Vain joka neljäs ruotsalaisista on sitä mieltä, että toimittajilla on oikeus tonkia hovin yksityisasioita. Kyselyyn vastasi 1 300 ruotsalaista.

Kirjan mukaan poliisi vei kohukuvat kuninkaasta

Kirjailijat sanovat teoksen tietojen perustuvan lukuisiin haastatteluihin eri ihmisten kanssa. Jotkut kirjoittajille puhuneista naisista kertoivat harrastaneensa seksiä ja viettäneensä villejä juhlia kuninkaan kanssa.

Naiset eivät esiinny kirjassa nimellään, mikä on nostattanut vaatimuksia lähteiden paljastamisesta. Kirjailijat kertovat henkilötietojen salaamisen olevan välttämätöntä, sillä kuninkaan sisäpiiri on heidän mukaansa jo yrittänyt painostaa lähteitä.

- Nämä ovat erittäin vaikutusvaltaisia henkilöitä, joilla on voimavaroja. Osaa heistä (naisista) on jo uhkailtu, kun he olivat ottaneet kuvia eri tilaisuuksissa, Rauscher kertoi Expressen-lehdelle.

Kirjan mukaan Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on käynyt salaa naisten asunnoissa etsimässä mahdollisia kohukuvia yksityisjuhlista, joissa kuningas oli ollut mukana. Aftonbladetin mukaan Säpo ei ole kiistänyt eikä myöntänyt väitettä.

(MTV3 - STT - TT)

Katso Kari Lumikeron raportti ja Mona Niemelän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.