Mainos

Ruotsin hallitus laittoi myyntiin TeliaSoneraa ja Nordeaa

Ruotsin elinkeinoministerin mukaan myyntiin voi tulla useampiakin yhtiöitä, kunhan ne on ensin analysoitu valmiiksi myyntiä varten.

Ruotsin hallitus on päättänyt käynnistää valtion osakeomistuksien myynnin. Ensi vaiheessa myyntilistalle on laitettu valtion omistukset TeliaSonerassa, Nordeassa ja pörssioperaattori OMX:ssa. Lisäksi valtio vähentää omistustaan Vin&Sprit-yhtiössä, asuntolainoitusyhtiö SBAB:ssa ja valtion kiinteistöyhtiössä Vasakronassa.

Rahoitusmarkkinaministeri Mats Odell ja elinkeinoministeri Maud Olofsson kertoivat Ruotsin hallituksen päätöksestä illansuussa. Ministerit painottivat, että yhtiöiden osakkeiden myynnin ajankohtaa tai myyntijärjestystä ei ole päätetty, mutta myyntiprosessi on nyt alkanut.

Valtionyhtiöiden myynti ei tule yllätyksenä. Ruotsin neljä porvarillista puoluetta lupasivat yhteisessä vaaliohjelmassaan vähentää valtion omistusta. Ohjelmassa oli mainittu kyseiset kuusi yhtiötä.

Ministerit Odell ja Olofsson perustelivat yhtiöiden myymistä sillä, että ne toimivat markkinoilla, jotka ovat täysin kaupallisia ja joilla kilpailu toimii hyvin.

- Hallitusjulistuksessa kerroimme että pyrimme tulevan vaalikauden aikana myymään valtionyhtiöitä 150 miljardin edestä. Ei ole katastrofaalista jos myynti venyy, meillä on neljä vuotta aikaa ja kaikki rahat käytetään valtionvelan lyhentämiseen, Odell kertoi lehdistötilaisuudessa.

- Myyntiin voi tulla useampiakin yhtiöitä, kunhan ne on ensin analysoitu valmiiksi myyntiä varten. Näiden kuuden yhtiön myyntiprosessi alkaa nyt ja pyrimme hoitamaan myynnin tehokkaasti, Olofsson jatkoi.

Ruotsin sosiaaliministeri Göran Hägglund ilmoitti puolestaan, että valtio aikoo purkaa apteekkimonopolin Ruotsissa tammikuuhun 2009 mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.