Mainos

Ruotsin hallitus kaavailee roimaa viina-alea

Ruotsin hallituksen aikomus laskea viinaveroa 40 prosenttia alentaisi viinan hintaa Ruotsissa noin neljäsosalla.

Ruotsin hallitus haluaa alentaa viinaveroa 40 prosenttia vuonna 2006.

Kuluttajan kannalta veronalennus laskisi viinan hintaa Ruotsin Alkossa eli Systembolagetissa reilulla neljäsosalla. Viinan kulutuksen ennustetaan kasvavan kahdeksan prosenttia.

Viinan hintojen alennus rahoitettaisiin tiukentamalla limuviinojen ja tupakan verotusta. Esitys korottaisi savukerasian hintaa noin 1,5 kruunua (16 senttiä).

Sosiaalidemokraatit ovat kannattaneet viinaveron alennusta pääministeri Göran Perssonin johdolla. Puolueen mielestä nykyisellä verotuksella syntyy pimeät markkinat, jotka horjuttavat vähittäismyyntimonopolia.

Sosiaalidemokraattien yhteistyöpuolueet ovat vastustaneet veronalennusta. Vihreät ja vasemmistopuolue ovat viitanneet Suomeen, jossa on keskusteltu pikemminkin veron korottamisesta uudelleen.

Bondevik: Norja ei seuraa Ruotsia "automaattisesti"

Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik kiisti tänään, että Norja seuraisi Ruotsin ratkaisua "automaattisesti". Aiemmin päivällä Norjan uutistoimisto NTB kertoi Bondevikin sanoneen, että veroale Ruotsissa johtaisi "kestämättömään tilanteeseen" ja viinan hinnanlaskuun myös Norjassa. Bondevik arveli, että Ruotsin veroalen myötä laiton maahantuonti, ostosten teko Ruotsin puolella ja kotipoltto lisääntyisivät.

- Emme aio automaattisesti seurata Ruotsia, Bondevik tarkensi.

- Emme myöskään ole vielä varmoja, lasketaanko Ruotsissa veroa. Sosiaalidemokraattien yhteistyöpuolueet ovat asiasta eri mieltä, pääministeri huomautti.

Bondevikin mielestä Norjan alkoholipolitiikka toimii paremmin kuin naapurimaissa.

- Hintatasomme rajoittaa kulutusta ja siten myös väärinkäyttöä, arveli Bondevik.

(MTV3-STT-NTB-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.