Ruotsin hallitus esitteli työllisyyspakettinsa

Ruotsin hallitus esitti tänään kauan odotetun työllisyyspakettinsa. Pääministeri Göran Perssonin johtama hallitus lupaa koulutusta 130 000 ihmiselle sekä aikoo alentaa työnantajamaksuja ja tukea pienyrityksiä. Iäkkäämmille työttömille on määrä löytää työtä julkiselta sektorilta, missä etenkin kuntien työllistämisvelvoitteita lisätään.

Työllisyyspaketin on määrä auttaa sosiaalidemokraattista hallitusta toteuttamaan tavoitteensa, työttömyyden puolittamisen vuoteen 2000 mennessä. Oppositiopuolueet arvostelivat työllisyysohjelmaa keinotekoiseksi ja arvelivat, että se ei johda pysyvien työpaikkojen luomiseen elinkeinoelämässä.

Persson tähdensi, että hallituksen nyt esitetty paketti ei vielä riitä, vaan että työllistämistoimia aiotaan jatkaa. -Avoimen työttömyyden puolittaminen 4 prosenttiin vuoteen 2000 mennessä on Ruotsin tärkein kysymys tällä haavaa, Persson totesi. Hän sanoi hallituksen palaavan asiaan aina puolivuosittain tarkastellakseen, kuinka tämän tavoitteen saavuttamisessa on edistytty.

Hallituksen työllisyysohjelmaan sisältyi useita toimia, joilla sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus sai keskustapuolueen tuen paketilleen. Keskustan johtaja Olof Johansson sanoikin olevansa tyytyväinen mm. siihen, että hallitus lupaa koulutusohjelmiensa hajasijoittamista useihin pieniin oppilaitoksiin. Keskustapuolue olisi Johanssonin mukaan halunnut vähentää työnantajamaksuja vielä enemmän kuin hallitus kaavailee ja korottaa ympäristöveroja. Muut oppositiopuolueet eivät sen sijaan olleet järin tyytyväisiä.

Hallitus siis sai keskustapuolueen pakettinsa tukijaksi, mutta samalla todennäköisesti menetti suosiotaan esimerkiksi tupakoitsijoiden parissa. Tupakkavero nousee 15 prosenttia, mikä nostaa savukerasian hintaa noin 25 markkaan. Autovero taas nousee noin kolmisensataa markkaa vuodessa. Uusien autojen myyntivero sitä vastoin lakkautetaan. Hallituksen pakettiin sisältyy myös mm. asuntokauppojen leimaveron tilapäinen poistaminen. Tällä pyritään lisäämään rakentamista.

Ruotsin keskusammattiliitossa LO:ssa on jo ennättänyt herättää pahaa verta hallituksen päätös asettaa työttömyysavustuksen ylärajaksi kolme vuotta. LO:n puheenjohtaja Bertil Jonsson sanoi, ettei ay-liike hyväksy tällaista päätöstä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat