Mainos

Ruotsin hallitus ei kykene puolittamaan työttömyyttä

Ruotsin pääministeri Göran Persson ei kykene täyttämään lupaustaan puolittaa työttömyys vuoteen 2000 mennessä, arvioi valtion suhdanneinstituutti KI tänään julkaisemassaan raportissa. Persson lupasi viime vuonna, että työttömien määrä on vuoteen 2000 mennessä laskenut neljään prosenttiin. Suhdanneinstituutin ennusteen mukaan työttömiä on kuitenkin tällöin edelleen seitsemän prosenttia nykyiseen noin kahdeksaan prosenttiin verrattuna.

Vuoden 2002 työttömyysasteeksi arvioidaan raportissa kuusi prosenttia. Korkeana pysyttelevää työttömyyttä uumoillaan yhdeksi ensi vuoden valtiopäivävaalien pääteemoista.

Vaikka suhdanneinstituutti suhtautuukin pessimistisesti työllisyystilanteeseen, se näkee muuten valopilkkuja Ruotsin talouden kehityksessä. Bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan kaksi prosenttia tänä vuonna ja 2,5 prosenttia ensi vuonna. Myös inflaatio on matala, noin 1,5 prosenttia tänä vuonna.

Suhdanneinstituutin arvion mukaan Ruotsi ei liity Euroopan talous- ja rahaliitto Emuun vuoden 1999 alusta lähtien.

Ruotsin hallitus käyttää KI:n raportteja työssään, ja niillä on huomattavasti suurempi paino kuin järjestöjen ja pankkien julkaisemilla suhdannebarometreilla.

Ruotsi ei pidä kiirettä Ermiin

Ruotsin valtiovarainministerin Erik Åsbrinkin mukaan Ruotsilla ei ole mitään aikomusta liittyä valuuttakurssimekanismi Ermiin. Kanta ei muutu, ellei valtiopäivät loppuvuodesta asetu kannattamaan Ruotsin jäsenyyttä talous- ja rahaliitto Emussa.

Helsingissä vieraillut Åsbrink tapasi virkaveljensä Sauli Niinistön, pääministeri Paavo Lipposen ja ministeri Arja Alhon. Niinistön mukaan Ruotsin jääminen Ermin ulkopuolelle ei ole aiheuttanut Suomelle mitään ongelmia.

Åsbrink vakuutti myös, että hallituksen keinot riittävät toteuttamaan lupaus työttömyyden puolittamisesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.