Mainos

Ruotsin EU-puheenjohtajuus saa jälleen kritiikkiä

Ruotsin EU-kausi on ehtinyt tuskin puoliväliin, kun arvostelu puheenjohtajamaata vastaan kasvaa.

Huomenna alkavasta Tukholman huippukokouksesta pelätään sekahedelmäkeittoa, koska paikalle on kutsuttu kaksi EU:n ulkopuolista presidenttiä ja lisäksi päämiesten purtavaksi tuodaan parikymmentä erilaista raporttia.

EU-johtajat tapaavat ensin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja työistunnon jälkeen alkuillasta Makedonian presidentin Boris Trajkovskin.
-En ymmärrä, miksi Trajkovski on kutsuttu paikalle. Jo Putin yksinään voi varastaa shown, nimettömänä pysynyt EU-virkamies sanoi.

Pääministeri Göran Persson ennakoi kirjeessään jäsenmaiden johtajille, että kokous päättyy lauantaina lounaaseen. Pelkona on se, että EU-johtajat eivät ehdi keskustella kunnolla itse pääasiasta eli Lissabonin seurannasta. Lissabonissa vuosi sitten EU sopi tavoitteekseen nousta johtavaksi maailmantaloudeksi 10 vuodessa. Tukholma on välietappi, jossa edistymistä arvioidaan EU-komission raportin pohjalta.

-Ongelmana on se, että Tukholmaan tulee aivan liikaa raportteja, papereita ja muuta materiaalia. Kuka päämies ehtii lukea ne kaikki, eräs EU-diplomaatti ihmetteli. Diplomaatin mielestä puheenjohtajalta on puuttunut kyky tiivistää asiat muutamaan paperiliuskaan. Aikataulua voi horjuttaa lisäksi se, että joku valtiojohtajista haluaa puida suu- ja sorkkatautia. Hollannista löytyivät taudin ensimmäiset tapaukset eilen.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi arvosteli viime sunnuntaina Ruotsin televisiossa siitä, että Ruotsi yrittää ministerikokouksissa liian pitkään saada aikaan yksimielisyyttä. Prodi tosin erehtyi luulemaan, että yhteisöpatentista päätetään määräenemmistöllä.

Prodi ylisti tänään tiedotustilaisuudessa Brysselissä Ruotsia, mutta kehut eivät kuulostaneet uskottavilta aiemman arvostelun jälkeen. Patentti oli esillä sisämarkkinaneuvostossa. Kokousta seurannut EU-virkamies vahvistaa, että suurin osa ajasta kului keskusteluun.
-Ehkä toisella tavalla olisi syntynyt ratkaisu, virkamies arvioi. Muutoin kokouksissa on sorruttu virkamiehen mukaan harvoin ruotsalaisille tyypilliseen käsitykseen siitä, että kaiken voi ratkaista pitkällä keskustelulla.

Vertailua Suomeen vaikea välttää

Ruotsin vertailua Suomen kauteen 1999 on vaikea välttää. Hyvin sujunut Suomen puheenjohtajuus on luonut

Saariselän EU-kokouksessa liehuivat liput

paljon odotuksia ja myös paineita Ruotsille. Virkamiehiä on juoksutettu Ruotsista vahtimestareista lähtien Suomessa kyselemässä kokemuksia puheenjohtajuudesta.

Länsi-Balkanilta tulevan EU-kirjeenvaihtajan mukaan Ruotsin kauden parasta antia ovat olleet erinomaiset internet-sivut. Hän ei tiennyt, että Ruotsi on parannellut sivuja Suomen luomien sivujen pohjalta. Erään virkamiehen mukaan kausien vertailu ei tee oikeutta Ruotsille, koska mm. Tukholman asialista on tullut pitkälti perintönä.

-Ruotsia ei siunattu samanlaiselle agendalla kuin Suomea. Ruotsi ei voi mitään sille, että EU astui Portugalin miinaan ja loi Lissabonin kokoukselle vuotuisen seurannan, hän totesi. EU-diplomaatti muistuttaa, että kauden antia on liian aikaista arvioida.
-Ruotsin onnistuminen tiedetään vasta kesäkuussa Göteborgin huippukokouksen jälkeen, hän sanoi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.