Mainos

Ruotsin demareille uusi ohjelma

Ruotsin sosiaalidemokraattien uuden puolueohjelman turvallisuuspolitiittisessa osassa puolueettomuus on vaihdettu liittoutumattomuudeksi. Ohjelmassa sosiaalidemokraatit julistetaan feministiseksi ympäristöpuolueeksi.

Ruotsin pitkäaikainen hallituspuolue sosiaalidemokraatit käsitteli tänään puoluekokouksessaan puolueen uutta ohjelmaa. Uuden puolueohjelman turvallisuuspoliittisessa osassa ei enää puhuta Ruotsin puolueettomuudesta vaan liittoutumattomuudesta.

Pääministeri Göran Persson ei pitänyt muutosta dramaattisena, vaan painotti yhteistyötä muiden maiden kanssa ja Ruotsin vapautta valita useista vaihtoehdoista.

-Sotilaallinen liittoutumattomuus pysyy ennallaan. Me pidätämme itsellemme oikeuden valita, olemmeko puolueettomia, jäämmekö sotatoimien ulkopuolelle vai osallistumme aktiivisesti tapahtumiin, Persson sanoi.

-Terrorin ja sen uhrien välisessä konfliktissa puolueettomuus ei ole mahdollinen valinta. Uusi ohjelma korvaa vuodelta 1990 peräisin olevan ohjelman ja sen on määrä olla ohjenuorana puolueen käytännön politiikalle.

Luokkayhteiskunnasta pidetään kiinni

Ohjelmasta on vähitellen karsittu vallankumouksellista retoriikkaa, mutta esimerkiksi puheet "riistosta" ja "luokkataistelusta" katosivat ohjelmasta vasta vuonna 1960. Luokkayhteiskunnasta pidetään edelleen kiinni.

-Ruotsi on edelleen luokkayhteiskunta, mutta se ei riitä selittämään kaikkia yhteiskunnallisia ristiriitaisuuksia, Persson huomautti.

Uuden ajan merkkejä uudessa ohjelmassa oli puolestaan sosiaalidemokraattien julistaminen feministiseksi ympäristöpuolueeksi.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.