Ruotsin demareiden kriisi huipentui Sahlinin eroilmoitukseen

Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajakriisin ensimmäinen osa päättyi tänään, kun puolueen puheenjohtaja Mona Sahlin ilmoitti, ettei aio hakea jatkokautta maaliskuussa järjestettävältä ylimääräiseltä puoluekokoukselta.

- Kun puolue kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen, on syytä valita myös uusi johto, Sahlin ilmoitti puolueen johdon pitämän kriisikokouksen jälkeen.

Sosiaalidemokraatteihin lukeutuva valtiotieteilijä Ulf Bjereld ehätti tuoreeltaan ennustamaan, että puoluetta odottaa ennennäkemätön kamppailu johtajuudesta.

- Tämä (Sahlinin eroilmoitus) merkitsee sitä, että puolue joutuu johtajattomaan tilaan, Bjereld arvioi.

Hän ei pitänyt Sahlinin eroilmoitusta yllättävänä toisin kuin toinen valtiotieteilijä, professori Peter Esaiasson. Viime mainittu luonnehti puolueen sisäistä tilaa täydeksi kaaokseksi.

Sahlin päätti erosta lauantaina

Puheenjohtaja Mona Sahlin ilmoitti lähdöstään puoluejohdolle ja piirijohtajille näiden yhteisessä kriisikokouksessa.

- Mona Sahlin aloitti kertomalla päätöksestään, kertoi piirijohtajiin lukeutuva Kenneth GForslund Dagens Nyheter -lehdelle.

Forslundin mukaan kukaan ei kokouksessa esittänyt Sahlinin eroamista. Kokouksessa ei myöskään keskusteltu mahdollisista seuraajista.

Sahlin itse kertoi kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa eroajatuksen muhineen jo pidempään, joskin lopullisen päätöksen syntyneen vasta lauantaina.

- Se tuntuu oikealta minun kannaltani ja oikealta puolueen kannalta, Sahlin perusteli.

Hän ilmoitti jättävänsä myös kansanedustajan tehtävät, mutta toimintaansa puolueessa hän aikoo jatkaa.

Sahlin ei ryhtynyt nimeämään itselleen mahdollisia seuraajaehdokkaita. Hän kuitenkin uskoi, että osa puoluejohdosta pysyy ennallaan.

Sahlinin eroilmoitus oli seurausta avoimesta johtajakriisistä, johon sosiaalidemokraatit ajautuivat surkeasti sujuneiden parlamenttivaalien jälkiselvittelyissä.

Aftonbladet-lehden äskettäin teettämässä kyselyssä suosituin ehdokas puolueen johtoon oli entinen oikeusministeri Thomas Bodström. Tulos oli puolueen kannalta kahdellakin tapaa harmillinen: Bodström on jättänyt päivänpolitiikan ja muuttanut Yhdysvaltoihin eivätkä asiantuntijat muutoinkaan näe hänessä välttämättä puoluejohtaja-ainesta.

(MTV3 - STT - TT)

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta

Lue myös:

    Uusimmat